31.10.14

Genç Fotoğrafçılar Ödülü’nde zafer kadınların!.


Türkiye’de fotoğraf alanında lisans eğitimi gören gençleri teşvik etmek ve desteklemek amacıyla Haluk Soykan tarafından başlatılan ve bu yıl beşinci yaşını dolduran Genç Fotoğrafçılar Ödülü'nün kazananları belli oldu.

Amerikan Türk Cemiyeti’nin kültür sanat programı Moon and Stars Project tarafından düzenlenen ve Türkiye’deki bütün fotoğraf ve görsel iletişim tasarımı bölümü öğrencilerinin başvuru yapabildiği yarışmaya, 12 üniversiteden 43 öğrenci katıldı.

Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nin fotoğrafçılık küratörlerinden Karen Haas ve Elipsis Galeri’nin direktörü Sinem Yörük’ten oluşan ana jüri, Kocaeli Üniversitesi’nden Metin Arabacı, Süheyla Akın, Batuhan Karadeniz, Erdem Şahin, Okan Ulusoy ve Sara Yazal; Marmara Üniversitesi’nden Emre Can Alagöz ve İhsan Recai Gülcan; Mimar Sinan Üniversitesi’nden Fikret Karaman ve Demet Koçak; Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Berna Küpeli, Özkan Önal ve Metehan Oysal; Bahçeşehir Üniversitesi’nden Büşra Şavlı’nın fotoğraflarını değerlendirmeye aldı.


Bu yıl 5 bin dolar değerindeki Birincilik Ödülü, 2005 yılında hükümet tarafından kapatılan ve terk edilmiş SEKA kağıt fabrikası arazisinde çektiği siyah beyaz fotoğraf serisiyle Kocaeli Üniversitesi’nden Sara Yazal’a verilirken, Mansiyon Ödülü’nde Birincilik, kişisel ve feminen bakış açısı nedeniyle Bahçeşehir Üniversitesi’nden Büşra Savlı’nın; İkincilik Ödülü ise, “İşgal Altında” başlığıyla İstanbul’un mimarisini yalın bir şekilde dijital görselleriyle sunan Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Berna Küpeli’nin oldu.

Birincilik Ödülü: Sara Yazal

Fotoğraflar Mimar Sinan Fotoğraf Galerisi’nde

Bu yıl da jüri üyesi olmaktan gurur duyduğunu belirten Karen Haas, “İstanbul’a gelmek ve bu tarihi ve kültürel açıdan inanılmaz derecede ufuk açan şehrin atmosferinde öğrencilerin çalışmalarını görmek unutulmayacak bir tecrübeydi” dedi.
Bu yarışma sayesinde Türkiyeli fotoğrafçıları daha iyi anlama şansına eriştiğini belirten Haas, “Amerika’daki üniversitelerde yaptığımız benzer değerlendirmelerden çok daha farklı bir profil var burada.

Mansiyon Ödülü’nde Birincilik: Büşra Savlı

Türkiye’de fotoğraf genç sanatçılar için daha çok, ülkenin geçirdiği inanılmaz büyük mimari değişiklikleri, zarar gören altyapıyı, terk edilmiş endüstriyel alanları, sokaklardaki huzursuzluğu, geceleri ortaya çıkan graffiticileri ve madencileri kendine özgü şekilde çekerek sosyal bir araç haline dönüşmüş” yorumunda bulundu.

Mansiyon Ödülü’nde İkincilik: Berna Küpeli

Yarışmanın kazananları ve ön elemeyi geçmiş öğrencilerin çalışmaları 22 Aralık 2014 - 8 Ocak 2015 tarihleri arasında Mimar Sinan Fotoğraf Galerisi’nde izlenebilecek.

Genç Fotoğrafçılar Ödülü, Haluk Soykan tarafından Turkish Philanthropy Funds bünyesinde oluşturulan “Genç Fotoğrafçılar Ödülü” fonundan yapılan hibe ile gerçekleştirilmektedir.


Young Photographers Award