12.9.14

Arabani


“Arabani” Arapça ve İbranice karışımı bir dildir. 
İsrailli Araplar ve Dürzi halkları bu dili kullanır.

40 yaşındaki Dürzi Joseph 17 yıl sonra, 16 yaşındaki kızı Smadar ve 14 yaşındaki oğlu Eli ile birlikte doğduğu köye geri döner.

Joseph’ in köyünden ayrılma sebebi, Dürzi din kurallarına aykırı olarak Yahudi bir kadınla evlenmesidir. 

Joseph eşinden ayrılmasından sonra Dürzi kabul edilmeyen iki çocuğuyla beraber annesiyle yaşamak için köyüne geri döner. (Dürzi olabilmek için Dürzi anne ve Dürzi babadan olmak gerekir.)

Joseph‘in geri dönüşü kavgalara neden olur. 
Başta annesi Afifa, onları kabul etmez; ancak daha sonra fikrini değiştirir ve bütün köyün geleneksel kurallarına ve dini liderlerine karşı çıkar. 

Bu karşılaşma köyün sakinleri ve yeni gelenler arasında çatışmalara sebep olacaktır.


Eli, Arap dili ve mentalitesine karşı kin beslemiş ve görüşleri aşırılaşmıştır.
Bu durum Eli’nin gençlik davranışlarını etkiler; köyde geleneksel Yahudi kostümleriyle dolaşmaya başlar.


Diğer taraftan Smadar, bütün tehlikelere karşı, köyün 18 yaşındaki genç delikanlısı Samir’le aşk yaşamaya başlar.

Afifa dua etmek için Hilwe (Dürzi şapeli)’e geldiğinde oradan kovulur. 
Joseph çocukluk arkadaşı Sami’den yardım ister. 
Sami de köyün diğer yaşayanlarından farklı bir tepki vermez. 

Joseph ve ailesine şiddet bunlarla sınırlı kalmaz. 
Joseph ve ailesini taşlarlar, duvarlara “domuzlar evinize dönün” yazarlar. 
Joseph iki adam tarafından saldırıya uğrar ve “iki gün içinde köyü terk et” diye tehdit alır.
Son gece aile arasında tansiyon yükselir. 
Evinizi yakarız tehditleri gerçek olmak üzeredir.




Yönetmen: Adi Adwan
Oyuncular: Eyad Sheety, Daniella Niddam, Tom Kelrich, Zuhaira Sabbagh, Shadi Mari, Lucy Aharish
Ülke: İsrail
Dağıtım: M3 Film
Yapım: Itai Tamir
İthalat: İklim Film

Fragmanı izlemek için.. 




Filmin mmknmrtb notu ::

Dünyanın hemen her yerinde az-çok görülebilen, lâkin çok fena ve 'gerici' bir davranıştır şu: Kendi de dahil olduğu 'sürü'den ayrılmayı seçmiş ve becermiş kişilere kin bağlama, yeniden aralarına almayarak cezalandırma ya da kendisi gibi olmayanın varlığını dahi tehdit kabul ederek, daha en başında dışlayarak tepki gösterme..

İsrail'deki bir Dürzi köyünden ayrılarak, Yahudi bir kadınla evlenip çoluk çocuğa karışmış Yusuf'un başına gelenler de böyledir işte..

Karısından ayrılıp iki çocuğuyla birlikte köyüne, anne evine dönüşü, eski sevgilisi, en iyi arkadaşı ve köylülerin tümü tarafından hiç de hoş karşılanmaz..

Bir zamanlar kendisini bırakıp gitmiş olduğundan, 'eski sevgili'yi anlamak mümkündür; ama ya diğerleri?.


Yusuf'un köye dönüşünde en büyük etkenin -memleket ve anne hasretinden ziyade- aradan geçen uzun yıllara rağmen, asla unutamadığı eski sevgili Yusra olduğunu da bu arada çıtlatalım..

Tabii buradaki özel durumu da gözden kaçırmamak gerek; tarih boyunca, büyük dini gruplar tarafından çevrelenerek dışlanmış, yok edilmeye çalışılmış bir azınlığın, yani Dürzi toplumunun hayatta kalma, inançlarını değişime uğratmadan sürdürme içgüdüsüyle aldıkları -ve Yusufgiller'in de başına patlayan- sert yaptırımlardan bahsediyorum.. 

Karar merciinin başında, dini liderlik kurumu da olunca, yani bir başka deyişle, şeyhi osurduktan sonra cemaatin ne yapacağı gayet de açık olduğunda, bunun önünde kim durabilir ki bizim Yusuf ile Anası durabilsin..


Tabii bütün bu ırksal, dinsel ve siyasal gerçeklerin, son tahlilde bir toplumu, ülkeleri ya da tüm gezegeni düşman kamplara böldüğünü, dolayısıyla da insan mutluluğuna direkt olarak en haşin darbeleri indirdiğini asla unutmamalıyız..

Öte yandan, bildiğimiz İslamiyet’le ilgisi çok çok zayıf olan Dürziliğin, işin içine kadın girdiğinde, onları toplumdan soyutlama ve özellikle 'kapatma' hususunda tam bir İslam şeriatı uygulamayı tercih ettiği de gözlerden kaçmıyor..


Henüz ilk filmini gerçekleştiren senarist - yönetmen Adi Adwan, iyi yazılmış senaryosu, tüm oyuncular üzerinde varlığı hissedilen yönetmen hâkimiyeti ve 'temiz' çekimlerle oluşturduğu 'soğukkanlı' duruşlu gerçekçi üslubuyla, 'minimalist' bir dramın iyi bir örneğini sunuyor..

Özellikle, 'dışlanmış' kahramanlarımıza yönelik tehditlerin yarattığı o gerilimi, hiçbir yapaylığa kaçmadan ve ustaca oluşturabilmesi, bence çok değerli..

  3.5 / 5