2.6.14

Rampa: "burnumuzun ucunda duran gizli bir dünya" sergisi


Rampa, 4 Haziran - 12 Temmuz arasında "burnumuzun ucunda duran gizli bir dünya" adlı sergiyle izleyicilerle buluşuyor.
Küratörlüğünü Esra Sarıgedik Öktem ve Lara Fresko'nun yaptığı sergi Rampa tarafından temsil edilen ve edilmeyen, Türkiye'den ve yurtdışından 14 sanatçıyı bir araya getiriyor.

Sergide Hüseyin Bahri Alptekin, Francis Alys, Otto Berchem, Attila Csörgo, Ergin Çavuşoğlu, Cengiz Çekil, Nilbar Güreş, Berat Işık, Çağdaş Kahriman, Yasemin Özcan, Funda Özgünaydın, İz Öztat & Zişan, Kiki Smith ve Ali Taptık'ın işleri yer alıyor.

"burnumuzun ucunda duran gizli bir dünya", Noah Baumbach'ın Frances Ha isimli filmindeki bir sahneden esinle ortaya çıkıyor.
Filmin baş kahramanı Frances, kalabalık arasında bir anlık bakışmanın burnumuzun ucundaki gizli bir dünyayı görünür kılmasından bahsettiği bu sahnede, hem ilişki kurmanın dönüştürücü potansiyeline hem de iletişimin mümkün olduğu o mucizevi ana işaret ediyor.

Bu tür uçucu anlarda, insan ilişkilerinin ve toplumsal hareketlerin başka olasılıklarını tahayyül etme potansiyeline odaklanan sergide, farklı nesillerden ve coğrafyalardan sanatçıların çalışmaları yer alıyor.
Hüseyin Bahri Alptekin, Francis Alys, İz Öztat & Zişan'ın işlerinde haritacılık üzerinden anlatılan hikayeler; alternatif rotalar, yaşam alanları ve dünyalar kurguluyor.

Funda Özgünaydın'ın hayali insan-hayvan kolajları ve Nilbar Güreş'in örümcek kadını farklı bir habitatın, kurgusal canlılarını tahayyül ediyor.
Serginin kurgusu Frances'in hayalini kurduğu o anlık karşılaşmayı fantastik anlatılarda olduğu kadar gündelik yürüyüşlerde, her gün pencereden dışarıda izlenen bir meydanda, bir başkasının sözlerinde, haftalık pembe dizilerde ve günlük gazetelerde de arıyor.

Ali Taptık'ın şehir florası fotoğrafları ve Çağdaş Kahriman'ın bir kent ağacına ağıdıyla günlük yaşam alanlarımıza bakışımızı tazeliyor.
Berat Işık'ın sözlü tarihi temel alan belgeselvari video işi, bulunduğumuz ana ve geçmişe bakarken yeni neler görebileceğimizi düşündürüyor, doğanın sınırlarını ve etki alanını olabildiğince geniş tutuyor.

Yasemin Özcan'ın 1997 tarihli işinin yeniden üretimiyle, zamanın ruhunun popüler medyaya yansımasında, tekrarı ve tekrarın farklılaşma potansiyelini inceliyor.
Cengiz Çekil'in daha önce pek çok bağlamda gösterilmiş 1977 tarihli gazete kolajları söze olan güvenin kayboluşuyla, görüntü üzerinden yapılacak alternatif okumalara alan açarken, görüntünün de güvenirliğini sorguluyor. Otto Berchem arşivlerden derlediği protesto yürüyüşlerinin fotoğraflarındaki pankartları ve sloganları renklerle soyutlayarak, sosyal hareketleri önceleyen bahar ayini direğinde bir araya getiriyor.

Sergi, burnumuzun ucunda duran farklı dünyaları görebildiğimiz; ilişkilerimizin, algımızı büktüğü, açtığı, değiştirdiği anları yakalayan, yeniden düşünen veya hatırlayan işleri bir araya getiriyor.
2010'lu yıllara izini bırakacak, toplumsal süreçlere müdahil olma halini, tarihe, coğrafyaya, mimariye, doğaya yeniden bakarak selamlıyor.


RAMPA
Şair Nedim Caddesi No: 21a
34357 Beşiktaş-İstanbul
T +90 212 327 0800