18.4.14

Köprüde Buluşmalar: Ödül alacak projeler belirlendi


Köprüde Buluşmalar, 16-17 Nisan tarihlerinde İstanbul Film Festivali kapsamında bu yıl dokuzuncu kez düzenlendi.

Türkiye’den 12 uzun metraj ve 1 belgesel film projesi ile post prodüksiyonuna devam eden 4 uzun metraj ve 1 belgeselin sunumları atölyelerde yapıldı.

Köprüde Buluşmalar’a Türkiye’den sinemacılar ile buluşmak amacıyla gelen yaklaşık 100 uluslararası sinema profesyoneli, atölyelere seçilen proje ve filmlerin yönetmen ve yapımcıları ile 450 toplantı yaptı.

Film Geliştirme Atölyesi ve Yapım Aşaması Atölyesi’nde yapılan sunumların ardından uluslararası jüri ödül alacak projeleri belirledi.

Türkiye-Almanya Ortak Yapım Fonu tarafından desteklenecek projelere üç kurumun temsilcileri tarafından karar verildi.
Ödül ve fon desteği alan proje ve filmler 17 Nisan Perşembe akşamı Fransız Sarayı’nda yapılan bir törenle duyuruldu.

Ödül töreni Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Laurent Bili, İstanbul Film Festivali direktörü Azize Tan ve Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’ün konuşmalarıyla başladı.

Film Geliştirme Atölyesi’nin Kazanan Projeleri

Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl yedincisi gerçekleştirilen Film Geliştirme Atölyesi’ne yapılan 88 başvuru, 10 kişilik seçici kurul tarafından değerlendirilerek atölyeye katılacak 13 proje belirlendi.

Bu yıl Köprüde Buluşmalar- Film Geliştirme Atölyesi’ne seçilen projeler şunlar oldu:

16 (Melisa Önel)
Aşk ve Matematik (Can Evrenol)
Balık (Eset Akçilad)
(Gayrı-) Ahlaki (Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu)
Görülmüştür (Serhat Karaaslan)
Hamarat Apartmanı (Hüseyin Karabey)
Jarabulus (Erdem Tepegöz)
Körfez (Emre Yeksan)
Kronoloji (Ali Aydın)
Parçalar (Rojda Akbayır)
Reprodüksiyon (Atasay Koç)
Senaryosuz (Alpgiray M. Uğurlu)
Sorgu (Hacı Orman, Sedat Yılmaz)

Jacqueline Ada (CNC), Sol Bondy (One Two Films), Konstantina Stavrianou (Graal), Robert Balinski (Polonya Film Merkezi), Mehmet Demirhan (TRT) ve Giovanni Robbiano (Mediterranean Film Institute - MFI)’dan oluşan uluslararası jüri atölyede ödül alan projeleri belirledi.

Balık projesinin yönetmeni Eset Akçilad, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı 10.000 dolarlık destek ödülünü TRT TV Dairesi Başkan Yardımcısı Mehmet Demirhan’dan aldı.

Erdem Tepegöz’ün Jarabulus projesine, Fransa Ulusal Film Merkezi (CNC) tarafından verilen 10.000 Avro değerinde destek ödülünü, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Laurent Bili takdim etti.

Tüm ses prodüksiyonunu kapsayan Melodika Ses Post Prodüksiyon Ödülü, Rojda Akbayır’ın Parçalar isimli projesi Melodika Genel Müdürü Taylan Oğuz tarafından verildi.

Serhad Karaaslan’ın Görülmüştür  adlı projesine, bu sene ilk kez verilen 4 aşamalı Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü’nü, MFI’dan Giovanni Robbiano verdi. Ödül alan projenin yönetmen ve senaristi, 2014 yılı içerisinde 2 tanesi Yunanistan’ın Nisiros ve Samos adalarında 2 tanesi ise online gerçekleşecek 4 aşamalı senaryo atölyesine katılmaya hak kazandı.

Ayrıca uluslararası jüri tarafından Hüseyin Karabey’in Hamarat Apartmanı adlı projesine verilen Mansiyon Ödülü, Köprüde Buluşmalar Film Geliştirme Atölyesi uluslararası jüri üyesi Konstantina Stavrianou tarafından duyuruldu.

Yapım Aşaması Atölyesi’nin Kazanan Filmleri 

Köprüde Buluşmalar kapsamında, yapım aşamasında olan filmleri desteklemek amacıyla çekimlerinin en az yarısı tamamlanmış veya post-prodüksiyon aşamasında olan uzun metraj filmlere ve belgesellere açık olan Yapım Aşaması Atölyesi bu yıl üçüncü defa düzenlendi. Yapım Aşaması Atölyesi’ne başvurular arasından seçilen biri belgesel olmak üzere 5 film katıldı.

Köprüde Buluşmalar - Yapım Aşaması Atölyesi'ne seçilen filmler şunlar:

Anayurdu (Yönetmen ve Senarist: Senem Tüzen, Yapımcı: Olena Yershova Yıldız-Adam Isenberg-Senem Tüzen, Yapım Şirketi: Zela Film)
Annemin Şarkısı (Yönetmen ve Senarist: Erol Mintaş, Yapımcı: Aslı Erdem-Erol Mintaş, Yapım Şirketi: Mintaş Film, Ortak Yapımcı: Guillaume de Seille-Arizona Productions (FR) - Mehmet Aktaş- Mitosfilm (ALM) )
Azılı Yeşil (Yönetmen ve Yapımcı: Lale Müldür-Kaan Karacehennem-Franz von Bodelschwingh, Senarist: Lale Müldür, Yapım Şirketi: Photomono)
Bağlar (Yönetmen ve Yapımcı: Berke Baş-Melis Birder, Yapım Şirketi: inHouse projects, Ortak Yapımcı: Özgür Doğan-Perişan Film)
Toz Ruhu (Yönetmen: Nesimi Yetik, Yapımcı: Betül Esener, Senarist: Betül Esener-Nesimi Yetik, Yapım Şirketi: Özminimalist Film)

Atölyede yer alan filmlerin off-line kurgularından bölümler izleyen Paz Lazaro (Berlinale Panaroma), Amra Baksic Camo (Pro.ba) ve Tassilo Hallbauer (Beta Cinema)’den oluşan uluslararası jüri, ödül alacak filmleri belirledi.

Kazanan filmin 150.000 TL’ye kadar olan post-prodüksiyon giderlerini karşılayan 1000 VOLT Post-prodüksiyon Ödülü, Annemin Şarkısı  filminin yapımcısı Aslı Erdem’e 1000 VOLT Genel Müdürü Gökhan Özçevik tarafından verildi.

Bu yıl Yapım Aşaması Atölyesi’nde ilk kez verilen ve kazanan filmin Başka Sinema salonlarında sanal baskı bedelinden (VPF) muaf olarak gösterilmesini sağlayan Başka Sinema Ödülü’nü de yine Annemin Şarkısı filminin yapımcısı Aslı Erdem, Başka Sinema Direktörü İmre Tezel’den aldı.

Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu 

Törende ayrıca, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar, Medienboard Berlin-Brandenburg ve Hamburg Schleswig-Holstein Film Fonu işbirliğinde oluşturulan ve bu yıl 4. kez iki ülke arasındaki ortak yapımlar için teşvik sunmayı amaçlayan Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu tarafından desteklenecek projeler açıklandı.

Başvuru yapan 15 proje arasından, kurum temsilcilerinden oluşan jüri tarafından oybirliğiyle seçilen 9 proje fon ile desteklenecek.

Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu’nun destekleyeceği projeler şunlar:

Barış Özbiçer –  Çarpık Ev / The Crooked House
Ortak Yapımcılar: Çiğdem Mater - Ret Film (TR), Klaus Julian Hermannsen - Visual Distractions (DE)

Derviş Zaim – Kıtmir
Ortak Yapımcılar: Derviş Zaim - Marathon Film (TR), Numan Acar - Acar Entertainment Filmproduction (DE)

Jessica Krummacher – Mordoğan / Birth of Purple
Ortak Yapımcılar: Titus Kreyenberg - Unafilm (DE), Nadir Öperli - Bulut Film (TR)

Kazım Öz – Zer
Ortak Yapımcılar: Meral Balık - Yapım 13 Film Production (TR), Zülfiye Akkulak - Newa Film (DE)

Kıvanç Sezer – Babamın Kanatları / My Father's Wings
Ortak Yapımcılar: Soner Alper - Nar Film (TR), Petra Oplatkova - The Talent Incubator UG(DE)

Kutluğ Ataman – Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler / Hilal, Feza and Other Planets
Ortak Yapımcılar:  Fabian Gasmia - Detail Film Gasmia & Kamm GbR (DE), Kutluğ Ataman Saatleri Ayarlama Enstitüsü (TR)

Nazli Elif Durlu – İki Yabancı / Two Strangers
Ortak Yapımcılar: Dirk Engelhardt - Kundschafter Filmproduktion(DE), Annamaria Aslanoğlu - Istos Yapim (TR)
Ümit Köreken – Mavi Bisiklet / Blue Bicycle
Ortak Yapımcılar: Ümit Köreken - Drama Film Production (TR), Leontine Petit - Hamster Film (DE)

Zeki Demirkubuz – Kor / Ember
Ortak Yapımcılar: Başak Emre - Mavi Film (TR), Mustafa Dok - Bredok Film Production (DE)

Ayrıca 2011 yılında Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu tarafından desteklenen Sesime Gel/Were Denge Min/Come to My Voice (Yönetmen: Hüseyin Karabey, Yapımcılar: Hüseyin Karabey - Asi Film, Emre Yeksan Ortak Yapımcılar: Alexander Ris – Neue Mediopolis/Almanya), Elie Meirovitz - EZ Films/Fransa) 64. Berlin Film Festivali – GENERATION’da prömiyerini yaptı.

Paneller ve Sinema Dersleri 

Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl 7 – 16 Nisan tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleştirilen 9 panel ve sinema dersi sinemacılar tarafından ilgiyle takip edildi. Eurimages işbirliğiyle gerçekleştirilip Eurimages’ın yeni online ortak yapım desteği başvurusu ile sinema salonu ve dağıtım desteklerinin incelendiği iki panelin konuşmacıları Eurimages’dan Susan Newman-Baudais ve Iris Cadoux, yapımcılar Nadir Öperli ve Emine Yıldırım ile Dcinex Türkiye Genel Müdürü Cengiz Çilek oldu. Ortak yapım marketleri, atölyeler, dağıtım ve pazarlama hakkında genel bilginin ardından senaryo sunumunun 10 Altın Kuralı’nın sinemacılarla paylaşıldığı oturumda, Hindistan Ulusal Sinema Geliştirme Kurumu Yöneticisi Marten Rabarts, Endüstri Danışmanı Tobias Pausinger ve Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün yer aldılar. “Doğru Hikâyeye Doğru Müzik” konulu sinema dersini ise film müzikleri üzerine uzmanlaşan George Christopoulos verdi.

Direniş üzerine belgesel ve filmlerin irdelendiği forumda, yönetmenler Arash T. Riahi, Olli Waldhauer, Farid Eslam ve Reyan Tuvi yer alırken, forumun moderatörlüğünü Endüstri Danışmanı Tobias Pausinger ile gazeteci Hilmi Hacaloğlu yaptılar. Arash T. Riahi, Köprüde Buluşmalar dahilinde ayrıca bir atölye çalışması da yaptı. “Görüntü Yönetmenleri Buluşması”nda ödüllü görüntü yönetmenleri Wojciech Staron ve Emre Erkmen bir araya geldi. Edebiyat ve sinema ilişkisinin ele alındığı ve Isabelle Fauvel moderatörlüğünde yapılan buluşmada ise yazar Hakan Günday, yayıncı Nermin Mollaoğlu, yapımcı Janine Marmot ve yönetmen Grant Gee yer aldı. Serinin son etkinliğinde Ido Abram, profesyonellerin de katıldığı bir sinema dersinde, Kadir Has Üniversitesi’nde sinema öğrencileriyle buluştu.

Köprüde Buluşmalar, Avrupa ve Türkiye’den yapımcı, yönetmen, senarist ve kurum temsilcilerini bir araya getirerek, Türkiye’den uzun metraj projelerin ve post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerin uluslararası ilk sunumlarının yapılması için olanaklar yaratıyor. Sinemacılar için projelerini sunacakları uluslararası bir platform sağlamak ve yapım sürecini başlatmaları için gerekli desteği bulmalarına olanak veren Köprüde Buluşmalar, önümüzdeki yıllarda da İstanbul Film Festivali kapsamında dünyadan kurum temsilcileri ile Türkiye’den proje ve filmler üreten sinemacıları buluşturmaya devam edecek.