23.10.13

Gözümün Nûru


Genç bir sinema sevdalısı olan Melik’in film yapma hedefi üzerine kurduğu hayatı, üst üste geçirdiği iki retina dekolmanıyla alt-üst olur.

Kör olmanın kıyısından döndüğü ve kırk gün boyunca gözleri bandajlı yüzükoyun yatmak zorunda kaldığı bu çileli süreç, Melik’i korkularıyla yüzleşmeye ve sinemayla kurduğu saplantılı ilişkinin muhasebesini yapmaya itecektir.

Melik’in hayatı tiye alan üslûbu, karanlığa karşı verdiği savaştaki en büyük silahı olacaktır.

YAPIM ÖNCESİ

Film hem T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, hem de Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle çekildi.

Filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu olan Melik Saraçoğlu, 2000 yılında sağ gözünden retina dekolmanı nedeniyle ameliyat oldu.


Murat Öncel’in gerçekleştirdiği bu ameliyatın ardından, Saraçoğlu sağ gözündeki görüşünü büyük ölçüde yitirdi.
2006 yılında sol gözünden de retina dekolmanı olan Saraçoğlu, yine Murat Öncel’e ameliyat oldu.
Başarılı geçen ameliyatın ardından, on gün süren yüzüstü yatış sürecinin sonlarına yaklaşıldığında, aynı göz yeniden retina dekolmanı olunca, Öncel tekrar bu gözü ameliyat etti, ancak bu kez retinayı kaybetmemek için lazerle çevresini yakarak görüş alanını epey daraltmak zorunda kaldı.
Saraçoğlu tekrar uzun bir sure yüzüstü yatmak zorunda kaldı.
Ayrıca bu sürenin bir bölümünde de, kornea kendini toparlayamadığı için, iki gözü birden kapatılmış şekilde yüzüstü yattı.
İşte film 2006’da yaşanan bu 40 günlük ameliyat ve nekahet sürecini anlatıyor.

Hastane çekimleri, Prof. Dr. N. Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirildi.



Filme ait ilgi çekici notlar

* Gözümün Nûru, yönetmenler Hakkı  Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun birlikte çektikleri ikinci film.

* İlk filmleri Orada’da Dolunay Soysert, Sinan Tuzcu ve Erol Günaydın gibi önemli oyuncular yer alıyordu.

* Gözümün Nûru filmi, yönetmen ve başrol oyuncusu Melik Saraçoğlu’nun gerçek hayatta başından geçmiş olan bir öyküyü anlatıyor.
Filmde yalnızca Melik Saraçoğlu değil, anne, baba, abi ve dede de yine kendisini oynuyor. Konuk oyuncu kadrosunda ise oyuncu Tülin Özen var.

* Sinema sanatına da saygıda kusur etmemeye çalışan Gözümün Nûru’nda, hem sinemanın yaratıcıları Lumière Kardeşlere, hem de körlük meselesini defalarca işlemiş olan Yeşilçam klasiklerine yer veriliyor. Bu nedenle filmde Hülya Koçyiğit, Cüneyt Arkın ve Münir Özkul da izleyicilerin karşısına çıkıyor.
Filmin çekimleri İstanbul ve Lyon’da gerçekleştirildi.

* Gözümün Nûru, körlükle burun buruna gelen bir gencin yaşadığı bu karanlık ve ciddi tecrübeyi, meseleyi pek de ciddiye almadan, olabildiğince eğlenceli ve komik bir biçimde anlatan bir trajikomedi.

* Film, engelli vatandaşlarımıza da ufak da olsa umut aşılayabilecek; yaşadıkları sıkıntılardan ötürü yılmak yerine, hayata küsmeden hayallerinin peşinde koşmaları konusunda onlara cesaret verebilecek bir yapım.





KAST HAKKINDA

Hakkı Kurtuluş

1980 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Üniversitesi’nde iletişim ve sinema önlisansı; daha sonra eğitim hayatını sürdürdüğü Lyon’da, Lumière Üniversitesi ve École Normale Supérieure Lettres et Sciences Humaines’de sinema ve Alman etütleri lisansını aldı. Yüksek lisansını Paris’te Sorbonne bünyesindeki bulunan École Pratique des Hautes Études’den alan Kurtuluş bu süre zarfında Tübingen, Berlin ve Weimar’da akademik araştırmalarda bulundu. Paris 3 Sorbonne-Nouvelle Üniversitesi’nde sinema üzerine ikinci bir mastera da kaydolmuş olan Kurtuluş, Nietzsche ve Goethe üzerinde çalıştığı doktorasını École Pratique des Hautes Études’de sürdürmektedir. Edebî ve sinemasal çalışmaları daha önce Kitap-lık, Otium, Temrinler, Sinema Defteri gibi mecralarda yayınlanmıştır. Kurtuluş İngilizce, Fransızca ve Almanca bilmektedir.


Melik Saraçoğlu

1984 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra Fransa’nın Lyon şehrindeki Lumière Üniversitesi’nde ve Viyana’daki Viyana Üniversitesi’nde sinema ve edebiyat lisansı yaptı. Empire Türkiye dergisi ve kurucusu olduğu Sinema Defteri‘nde sinema eleştirileri yazdı. Bunun dışındaki kimi edebî çalışmaları Kitap-lık, Monokl gibi edebiyat dergileriyle altkitap, Otium ve Temrinler adlı internet sitelerinde yayınlandı.
2009 yılında ilk uzun metrajlı filmi Orada‘yı çekti. Bu film Türkiye ve dünyanın dört bir yanında, çok sayıda festivalde izleyiciyle buluştu. 2011 yılında Bergmanya’ya Yolculuk belgeselini çeken Melik Saraçoğlu, 2013 yılında başrolünde de oynadığı yeni uzun metrajlı filmi Gözümün Nûru‘nu tamamladı. Saraçoğlu Fransızca ve İngilizce bilmektedir.


Ortak filmografi:

- Orada (2009)

- Viaggio in Bergmania (Bergmanya’ya Yolculuk) (2011)

- Gözümün Nûru (2013)


ÖDÜLLER

Adana Altın Koza Film Festivali

En İyi Film

En İyi Senaryo

SİYAD En İyi Film

En İyi Kurgu


Cinemed Montpellier Film Festivali

Proje Geliştirme Ödülü (En İyi Proje)



Nisan 2011, İstanbul Film Festivali

Köprüde Buluşmalar, Fransa’yla Ortak Yapım Platformu



YorumluYorum ::

İnsanın hayatını karartacak denli ciddi bir hastalıktan muzdarip genç bir adamın çok isteyip de yapamadıklarını, acısını ve bunalımını, taparcasına sevdiği sinema sanatını  -alabildiğine sempatik bir üslup ve şahane bir yaratıcılıkla- kullanarak diğer insanlara, hem de neşeli bir dille anlatma çabası..
Ve üstelik senarist, yönetmen ve oyuncu olarak ve de asla duygu istismarı yapmadan..
Valla ne diyeyim ki "Bravo!"dan başka!.

Dikkat!.
Aynı anda hem hüzünlendirip hem de güldürebilen film, her iki durumda da göz yaşlarınızı harekete geçirebilir..
Ağlamaktan utanan o tuhaf dostlara benden söylemesi..


  3.5 5