22.9.13

Rush / Zafere Hücum


1976 yılında gerçekleşen Alman Grand Prix yarışında Niki Lauda'nın (Daniel Brühl) kullandığı Ferrari ikinci round'un sonunda yaşadığı trajik kaza nedeniyle yarış dışı kalır ve birincilik ezeli rakibi James Hunt'a (Chris Hemsworth) gider.

Bu kaza sonrasında Lauda (Daniel Brühl) çok ağır yaralanır.
Fakat kazadan 42 gün sonra, olağan hırsı ve öfkesiyle pistlere geri döner.
İki yarışçı arasında italyan Grand Prix'i ile başlayan mücadele diğer yarışlarda katlanarak devam eder.
Her iki yarışçının hedefi dünya şampiyonluğudur.
Avusturyalı Formula 1 yarışcısı Niki Lauda (Daniel Brühl) ve İngiliz rakibi James Hunt (Chris Hemsworth) arasındaki dillere destan rekabeti konu alan filmde, her iki yarışçının hayatlarını ortaya koyarak verdiği mücadele anlatılıyor.

PRODÜKSİYON NOTLARI

1976 yılı; çılgın yarışlar, kutlamalar ve rekabetlerle geçti.
Bu sezona damgasını vuran isimlerden ikisi Ferrari’nin Avusturalyalı pilotu Niki Lauda ve McLaren’in İngiliz pilotu James Hunt’dır. Bu ikili arasında yaşanan rekabet Formula 1 dünyasında çok ses getirmiştir.
Zafere Hücum filminde ikili arasındaki rekabet tüm gerçekliğiyle anlatılmaktadır.
“Formula 1” 1976 sezonunda insanları en çok korkutan yarış Almanya Nurburbring’de yaşandı.
Yarış esnasında bariyerlere çarpan Niki Lauda, arkasından başka bir araçla çarpıştı ve alevler içinde kaldı.
Aracından çıkarıldıktan sonra bilinci yerinde olan pilot, hastaneye kaldırıldıktan sonra bilinci kapanarak komaya girmiştir.
Tedavi süreci devam ederken, çok hızlı bir şekilde iyileşmeyi başaran Niki Lauda, yaklaşık altı hafta sonra yarışlara geri döneceğini duyurmuştur ve bunu başarmıştır.

Filmin senaristi Peter Morgan ile filmin yönetmeni Ron Howard, “Frost/Nixon” filminde de yönetmen ve senarist işbirliğinde çok başarılı bir işe imza atmış ve film 5 dalda Oscar’a aday gösterilmiştir.
Ron Howard “Zafere Hücum” filmini Peter Morgan’dan ilk duyduğunda, iki yarışcının birbirleri olan ezeli rekabeti onu çok etkilemiş.
Bu dönemde film ile ilgili başka bir yönetmenle görüşen Peter Morgan, hikayenin yönetmen Ron Howard’ın da ilgisini çektiğini bilerek en sonunda başarılı yönetmen ile “Zafere Hücum” için el sıkışmıştır.

OYUNCULAR HAKKINDA

Chris Hemsworth

Chris Hemsworth 11 Ağustos 1983 Melbourne doğumludur. “Star Trek” filmiyle sinema dünyasına adım atmıştır.
2005 yılında “Home and Away” dizisiyle Avustralya'da en iyi genç erkek yetenek dalında “Logie Ödülü” almıştır.
2005'te en iyi genç yetenek dalında “Logie ödülü” kazandı.
Hemsworth 2009 J.J Abrams yapımı “Star Trek” filminin açılış sahnesinde James T.Kirk'ün babası George Kirk'ü canlandırdı. Aynı yıl “A Perfect Getaway” filminde gerilim karakteri Kale'i canlandırdı.
Hemsworth, Marvel Comics'in süper kahramanı Thor'u canlandırdı. İlk başta bu rol için kardeşi Liam son 4'e yükseldi ama yönetmen Kenneth Branagh son anda önceki adayları değerlendirme kararı aldı ve role Chris Hemsworth'u seçti.
Hemsworth ayrıca 2012'de vizyona giren “The Avangers” filminde tekrar Thor'u
canlandırdı.
2010'da “Cash” filminde ekonomik açıdan sorunlu genç bir adamı oynadı. Hemsworth Mayıs 2011'de “Snow White and the Huntsman” filminde Kristen Stewart'la kamera karşısına geçti.

Daniel Brühl

Daniel César Martín Brühl González Domingo 16 Haziran 1978 yılında Barselona’da doğmuştur.
Brühl, Barselona'da, İspanyol bir anne ve Alman bir babadan dünyaya gelmiştir.
Babası televizyon yönetmeni, annesi ise profesördür.
Doğumundan kısa bir süre sonra ailesi Köln'e taşınmıştır ve Brühl'ün çocukluğu burada geçmiştir. 1995 yılında rol aldığı “Verbotene Liebe” adlı diziyle Almanya'da tanınan Brühl, 2003 yılında, “Good Bye, Lenin!” adlı sinema
filminde canlandırdığı Alex Kerner rolüyle uluslararası üne kavuşmuştur.

Olivia Wilde

Olivia Jane Wilde 10 Mart 1984 yılında New York’ta doğmuştur. 2000'li yılların başında oyunculuk hayatı başlayan aktris bugüne kadar bazı film ve dizilerde boy göstermiştir. Bunların içinde en bilinenleri “The O.C.” ve “The Black
Donnellys”dir. Annesi, Leslie Cockburn, “60 Minutes” televizyon yapımcısı ve gazetecidir.
Babası, Andrew Cockburn İrlandalı bir gazetecidir. Amcaları Alexander Cockburn ve Patrick Cockburn politik internet sitesi CounterPunch.org'da yazar ve katılımcılardır. Wilde ailesinin de etkisinde kalarak kendisini "gerçek bir kritik ve analist" olarak tanımlamıştır. İki yaşından itibaren hep bir aktris olmak istemiştir. Wilde Washington, D.C.'de Georgetown Gündüz Okuluna devam etmiş, bir süre de Andover, Massachusetts'de Phillips Academy 'de öğrenim
görmüştür.
Daha sonra İrlanda Dublin'e yerleşerek “The Gaiety School of Acting” okuluna devam ederek gösteri sanatındaki en önemli adımını atmıştır. Wilde “In Time”, “Tron”, “Cowboys vs Alien”s ve “Turistas” filmlerinde rol almıştır. Marissa rolü için başvurmuş olsa da, “The O.C.”de Alex Kelly rolü ile ün kazanmıştır.


Yönetmen Ron Howard

Ronald William Howard 1 Mart 1954 yılında doğmuştur. Oskar sahibi Amerikalı yönetmen, yapımcı ve oyuncudur.
1976 yılında “The Shootist” filmindeki rolü ile Sinema Dalında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü'ne aday gösterilmiştir.
Ron Howard; “Cinderella Man”, “Apollo 13”, “The Da Vinci Code” gibi büyük başarılar kazanmış filmlerde yönetmenlik yaptı. 2007 yılında “The Da Vinci Code” filmi ile Razzie olarak bilinen Altın Ahududu Ödülleri'ne En Kötü Yönetmen dalında aday gösterilmiştir. 1975'den bu yana Cheryl Alley ile evlidir.


Yönetmen: Ron Howard
Türü: Aksiyon, Biyografi, Dram, Spor
Oyuncular: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Natalie Dormer, Alexandra Maria Lara
Yapım Yılı / Süre: 2012 / 123dk.

İthalat / Dağıtım: Pinema





Bunları biliyor muydunuz?


 Filmin yönetmeni Oskar ödüllü Ron Howard’dır.
 Filmin konusu gerçek hayattan uyarlanmış olup, 1970 yıllarında Formula 1’in altın çağlarında; yarışçı James Hunt ile Niki Lauda’nın ezeli rekabetini konu eder.
 Filmde, Daniel Brühl’ün canlandırdığı karakter Niki Lauda halen hayattadır.
 Chris Hemsworth’ün canlandırdığı karakter James Hunt, 1993 yılında 45 yaşında hayatını kaybetmiştir.
 James Hunt rolü için bir ara Alex Pettyfer düşünülmüştür. Fakat sonrasında Chris Hemsworth uygun bulunmuştur.
 Film çekimleri esnasında Daniel Brühl ve Chris Hemsworth’un gerçek Formula 1 araçlarını kullanmalarına izin verilmediği için Formula 3 araçlarını kullanmışlardır.
 Filmin çekimlerine başlayabilmek için, Chris Hemsworth’ün “The Avengers” filmini bitirmesi beklenmiştir ve ardından “Rush” filminin çekimlerine başlanmıştır.
 Daniel Brühl, 2007 yılından beri Berlin’de yaşamaktadır.
 Olivia Wilde, vejeteryandır.
 Olivia Wilde, hem Amerikan hem de İrlanda vatandaşıdır.
 Filmin çekimleri; Almanya, İngiltere ve Amerika’da yapılmıştır.
 Chris Hemsworth, rolüne hazırlandığı süreç içinde James Hunt’ın ailesinden kimseyle görüşmemiştir. Rolüne hazırlanırken James Hunt’ın tüm röportajlarını ve videolarını izlemiştir.
 Niki Lauda karakterini canlandırması için Daniel Brühl’ü, Peter Morgan seçmiştir.
 Daniel Brühl, Peter Morgan ve Ron Howard ile görüşmesinde; Niki Lauda karakteri için her türlü fiziksel değişikliği onayladığını belirterek Niki Lauda’yı daha çok andırabilmesi için dişlerinde ufak bir değişiklik yapılmıştır.
 Chris Hemsworth, James Hunt rolü için 13 kilo vermiştir.
 Daniel Brühl, çekimler esnasında Niki Lauda ile tanışmış ve rolü için tüyolar almıştır.