15.6.13

Devir :: Kuzular ve Kurtlar


Köylülerin toplu olarak yaptıkları yağmur duasıyla başlayan film, asıl mevzusu olan Çoban Yarışması'nın hazırlıklarına odaklanır..
Burdur’un Hasanpaşa köyünde, geleneksel olarak her yıl düzenlenen bu yarışmada amaç, koyun sürüsünü bir gölete sokmaktır..

Önde çobanlar, arkada da koyun sürüsünün yer aldığı ve seyreden ahalinin muhtelif silahlarla havaya ateş açarak katıldığı bu yarışmada, koyunları korkmadan suya dalan çoban, şampiyon ilan edilmekte, tam suyun kenarında duruveren koyunların çobanları da talihlerine küsüp bir daha ki yarışmalara hazırlanmaktadır..

Bu yarışmalarda uygulanan diğer bir gelenek de bölgede rastlanan bir kayadan elde edilen kırmızı boyayla koyunları boyamaktır..
Gelgelelim, mermer çıkarmak için dağı taşı sahiplenen bir şirket yüzünden bu taşın olduğu bölgeye giremeyen köylüler, koyunlarını ancak şehirden aldıkları yapay boyalarla boyamak zorunda kalırlar..




Binlerce yıldır dağını taşını, havasını suyunu dilediği gibi kullanan bu köylüler, doğayı bozmaya, yok etmeye yeminli vahşi kapitalizmin henüz ilk ve en hafif etkilerini görmektedirler..
Çok daha beterlerini görmek için fazla bekleyeceklerini hiç sanmıyorum..

Derviş Zaim, bu son filminde, belgeselvari bir dram çalışması yaparken, Anadolu'nun gerçek insanlarına ve onların gerçek yaşantılarına, gayet 'içerden' bir bakış açısıyla yaklaşıyor..




"Bu film, inançları ile modern dünya arasında kalmış, nereye ait olduklarını öğrenmek veya öğretmek için mücadele veren çobanların yaşadığı tuhaf, komik, zaman zaman trajik dünyayı ele alıyor; belgesel tarzıyla kurmacayı ve fantastik unsurları kullanış biçimiyle sinemaya farklı bir yaklaşım getirmeyi amaçlıyor. Devir´in daha önce yaptığım filmlerin gelenekten yararlanma eğilimini, bu kez farklı bir biçimde ve çerçevede devam ettiren bir film olduğunu sanıyorum," diyerek filmini tanıtan Zaim'in geride bıraktıklarını göz önüne aldığımda, son filminin biraz hafif kaldığını düşünüyorum..
Lâkin, değindiği -aslında aciliyeti büyük- meseleler açısından ve köylülerden oyuncu olarak yararlanmasındaki ustalığından etkilendiğimi de söylemeliyim..





Senaryo ve Yönetmen: Derviş Zaim
Oyuncular: Ramazan Bayar, Ali Özel, Mustafa Salman
Yapım: 2013, Türkiye, 75'

  /10