22.10.12

La Vie D'une Autre :: Bambaşka Bir Hayata Uyanan Kadın


Marie (Juliette Binoche), yirmi beşinci yaş gününü kutladığı gün ve daha yeni tanışıp da aşık olduğu adamla seviştiği gecenin sabahı uyandığında, onun için -yatak da dahil- her şey çok farklıdır..

Meğer, aradan tam on beş yıl geçmiş, bu arada, bir çizgi romancı olan o adamla da evlenmiştir..

Hemen Eyfel kulesinin yakınındaki bu ultra lüks 'yeni' evinin mutfağına geçtiğinde, okula gitmek üzere kahvaltı eden, on yaşındaki oğlunu görür..

Kendi doğurduğu bu yakışıklı çocuğu dahi yabancı gibi gören, aynada karşılaştığı hafiften yaşlanmış yüzünü ve diğer bütün herkesi ve de her şeyi yadırgayan Marie'nin başına gelen -nedeni belirsiz- bir hafıza kaybıdır..



Şimdi, yani tek bir ayrıntısını dahi anımsamadığı bu on beş yıllık dönemin sonunda, boşanma durumuna gelmiş evliliğiyle ve çok zengin patroniçesi olarak, çok büyük bir firmayla başbaşa kalmıştır..


Zavallı kadın, daha 'dün gece' kollarında hayatının en büyük mutluluğunu yaşadığı, ama şimdi boşanmak üzere olduğunu öğrendiği kocası dahil, hiç kimseye derdini anlatamaz..

Bu hafıza kaybının üstesinden gelmeye çabalarken, bir yandan kafayı yememeye, diğer yandan da -hiç tatmadığı- aile mutluluğunu kurtarmaya çalışacak olan Marie'nin işi, hiç de kolay değildir..



Kendi yaşantısının büyük bir bölümüne, bir başkasının hayatına girercesine, sonradan dahil olmaya çalışan bir kadının umarsız çabalarını, Fransız oyuncu Sylvie Testud, beyaz perdeye taşımış; ki bu onun ilk uzun metraj film yönetmenliği..

İnsanın yaşamı boyunca karşılaşacağı her dönemeçte -tecrübesiz de olarak- vereceği kararların, her zaman doğru ya da mutluluk getirici olmadığını, üstelik bunu öngörmenin veya geri dönüşün de hemen hemen olanaksızlığını hatırlatan film -Marie'nin şahsında- o insana bir şans daha veriyor..

"O şartlarda ben olsaydım ne yapardım? Olumlu kullanılması çok zor olan bu 'ikinci' şansı nasıl değerlendirirdim?" sorusunu seyircisine sorduran film, 'gizemli' tarafına karşın, kolayca izleniyor..


Geçmişte olanlar hususunda bize dişe dokunur bir açıklama yapmaması, yani, bize de bir nevi hafıza kaybı yaşatması, filmin pek de lehine işlemeyen bir tercih olmuş..

İnsan beyninin, sahibine oynadığı bu tuhaf ve dramatik oyunu,'romantik komedi' sınırları içinde ve de mütevazı bir biçimde ortaya koyan film, hemen tüm ağırlığını, Juliette Binoche'un omuzlarına yüklüyor..
O da -beklendiği üzre- bu yükün altından da kolaylıkla ve mükemmel bir oyunculukla kalkıveriyor..




  3 / 5


La Vie D’une Autre / Başka Bir Kadın

Yönetmen: Sylvie Testud
Senaryo: Claire Lemarechal, Sylvie Testud
Tür: Komedi, dram, gizem
Oyuncular: Juliette Binoche, Mathieu Kassovitz, Aure Atika
Yapım: Fransa-Lüksemburg-Belçika, 2012, 97'