26.9.12

Seeking A Friend For The End Of The World :: Oh Keira, I Love You!


Çarptığında dünyayı yok edeceği kesin olan Matilda adlı göktaşı, gezegenimize yaklaşmaktadır..

Alınan tüm önlemler hiçbir işe yaramamış, üç hafta içinde gerçekleşecek olan yok oluşu çaresizce kabullenmiş insanlık, dünyanın sonunu beklemektedir..

Karısı tarafından terk edilmiş, 'mutsuzluk abidesi' misali ortalıkta dolaşan Dodge (Steve Carell)'un karşısına, aynı apartmanda yaşadığı halde daha önce hiç tanışmadığı, Penny (Keira Knightley) adlı, neşeli ama oldukça tuhaf bir kız çıkar..

Bu arada Dodge, lise yıllarından beri hiç unutamadığı eski aşkından aldığı yeni bir haber üzerine, Penny de, son bir kez daha ailesini görmek üzere, birlikte yola çıkmaya karar verirler.. 



Bu yolculuğun yeni bir aşka vesile olacağını söylemenin 'spoiler' olacağını iddia edenlerle fena bozuşurum, ona göre!.

Buna karşın, ilk aşkıyla olan durumunu bilemeyeceğim, ama Dodge ya da Steve Carell'in, Penny ile mevcut olduğu iddia edilen 'son aşk' özelinde, zerre inandırıcı olamadığını söylemek zorunda hissediyorum kendimi..
“Bu zorunluluk neden bilader?” derseniz eğer, ben de açık yüreklilikle derim ki, “Güzelim Keira Knightley'i, babam yaşındaki o adamdan kıskandığımdan.”

Karakterleri tamamen farklı iki insanın ilginç olma ihtimali yüksek 'hissi' ilişkilerine ağırlık veren, 'kıyamet öncesi' atmosferini de fon oluşturarak, bu ilginçliğin dozajını daha da güçlendirmeyi hedefleyen film, amacına -ne yazık ki- tam anlamıyla ulaşamıyor..




Süresi boyunca, kıyamet öncesinde bir takım insanların yaptıkları -durum itibarıyla tuhaf karşılanabilecek- davranışlarla ilginç olmaya çalışan film, ne komik, ne de dramatik olabiliyor..
Hele ki en çok olmaya çabaladığı absürtlüğün ise, yanından bile geçemiyor..

Belki çok işlendi ama, konu itibarıyla gayet ilginç bir fikirden, bu denli sıradan bir sonuç elde etmek, sanırım bir yönetmenlik başarısı olsa gerek..

Keira Knightley'nin, 'hafiften üşütük' görünümlü karakterini canlandırırken şekilden şekle giren o mimikleri, insanı sadece filmden değil, hayattan dahi soğutacak kadar abartılı..
“Evet Keira, aynen böyleydin işte!”




Finalinde, hafiften romantikleşen havasıyla film, bi ara güzelleşir gibi oluyorsa da, vasatı pek aşamadan, bitiveriyor..

Sürekli dinletilen eski popüler şarkılar için, bu filmden akılda kalan tek hoş detay diyebilirim..
“Evet!. Hem de sana rağmen, Keira!”



Yönetmen ve senarist: Lorene Scafaria
Tür: Duygusal, komedi, dram
Oyuncular: Steve Carell, Keira Knightley, Melanie Lynskey
Yapım: ABD-Singapur-Malezya-Endonezya, 2012, 101'


2.5  /5