3.3.12

The Help :: Afroamerikan Kadınların Irkçılıkla İmtihanı


'Kölelik' deyince hemen akla gelen, bu konuda en sâbıkalı yerlerden biridir Mississippi eyaleti.. 
(Hemen bütün eyaletlerde, yirminci yüzyılın hemen başında kölelik yasaklanmışsa da Mississippi bunu ancak 1995'te! resmen kabul etmiştir.. Tam burada, o insanlıktan nasipsiz güruha, içinizden geldiği gibi küfür edebilirsiniz, benden size izin).

İstediklerinden değil de mecburiyetten köleliği bitirmek zorunda kalan bu eyalette yaşayan bir 'beyaz' hanım kızımız, yazarlığa kafayı takmıştır..

Yerel bir gazetede 'Püf Noktası' türünden bir köşe sahibi olan kız, ev işleriyle ilgili yazıları için, o günlerde evlerde -kölelik yerine- hizmetçilik yapan bir zenci kadından yardım ister.. 
Böylece başlayan 'kadın yazar-kadın hizmetçi' ilişkisi giderek gelişir ve -tüm engellere rağmen- gazeteci kız, bölgede çok zor şartlar altında çalışan/ezilen tüm zenci kadınların sesi hâline gelir..



Temizlikten yemeğe kadar her şeylerini, hatta biricik bebeklerinin tüm bakımını emanet ettikleri bu kadınlara asla tahammül göstermeyen (Aptallığın bu kadarı, genetik olduğu gibi galiba bölgesel ve kitlesel de olmalı.), onların kullanmaları için bahçede ayrı tuvalet falan yaptıran, bu 'lekesiz' beyazlıktaki ev kadınlarının, hem de içlerindeki birinden kaynaklanan bu yeni gelişmeye yönelik tepkileri kaçınılmazdır..

O dönemlerde geçen filmlerde hep görürdüm, 'beyazı batasıca!' beyaz ve zengin ailelerin evlerinde, özel kıyafetleri içinde hizmetçilik, dadılık yapan zenci kadınları da, hiç bunlar aklıma gelmezdi doğrusu..

İnsanı insanlığından utandıracak denli bir rezillik olan köleliğin resmen ve çoktan sona erdiği 1960'lı yılların ABD'sinde, boğaz tokluğuna değilse de üç kuruş paraya, o eski kölelik günleri, o zavallı kadınlara sürekli hatırlatılırmış meğer..




'Afroamerikan' ırkın kadınlarının ırkçılıkla imtihanına, derin ve etkileyici bir açıdan yaklaşan film, her anlamda dışlanan o kadınlar kadar, buna neden olan 'ırkçı' kadınları ve de bütün bu olan bitenlere akıl sır erdiremeyen 'aklı başında' kadınları da aynı ciddiyetle irdeliyor..

Kathryn Stockett’ın romanını bizzat kendi senaryolaştıran yönetmen Tate Taylor, meseleye olan hâkimiyetiyle ve çok sayıda iyi oyunculukların da artı etkisiyle, başarılı olduğu kadar, yoğun hüzün içeren bir film ortaya çıkarmış..


The Help / Duyguların Rengi

Yönetmen: Tate Taylor
Senaryo: Tate Taylor, Kathryn Stockett (kitap)
Oyuncular: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer
Yapım: ABD – Hindistan – Birleşik Arap Emirlikleri, 2011, 146'

 /10