6.2.12

Shame :: Hazzın Son Noktasında Bekleyen Acı



Otuzlu yaşlarında, yakışıklı olduğu kadar karizmatik genç bir âdem olan Brandon (Michael Fassbender), âdeta gözleriyle cinsel temasta bulunabilme yeteneğine sahip; fırsat ve elbette bir partner bulduğundaysa onu anında ve de her ortamda becermekten kaçınmayan biridir..

Buna karşın, cinsel tatminsizliği asla tükenecek gibi olmayan, bunu gidermek için de pornoya ve fâhişelere ciddi biçimde sarmış bu adamın, en uzun 'normal' beraberliği, dört ay sürebilmiştir..

Evliliğe soğuk -hatta bu konuda sorunları olduğundan- uzun birlikteliklere de karşı olan Brandon, bu yaşantısından pek de memnun değildir ve bunu aşabilmek için yaptığı girişimlerden de hep başarısızlıkla çıkmıştır..

Yine de sürekliliğin verdiği bir alışkanlıkla kurduğu düzeni, en az kendisi kadar sorunlu kız kardeşi Sissy (Carey Mulligan)'nin bir süre kalmak üzre evine gelmesiyle altüst olacak ve mevcut problemi daha bâriz bir hâl alacaktır..



Brandon'ın ilk bakışta 'cinsel dürtülerinin kölesi bir genç adam' imajı vermesine de öyle fazla aldanmamak gerekir derim ben..
Aslında pek de farkımız yoktur birbirimizden; geçmişimizle ve şimdiki zamanımızla cesaretle yüzleşebilmekten başka..

Her iki kardeşin, şartları belli bir ailenin tedrisatında geçen çocukluk dönemlerinin sonunda geldikleri 'hem benzer, hem de benzemez' durumları, aslında her ikisini de ortak bir kaderde buluşturmuş gibidir..

Cinsellik.. Haz ve mutlulukla doğrudan ilintili gibi duran bu doğal ihtiyaç, -bazı şartlar altında- tam bir trajedi nedeni olabilir; zaten ezelden beridir tamamen kuşattığı insanın benliğini, görünmez bir mengenede sıkıştırarak, onu mutsuz ve de çâresiz bırakabilir..




Bu şartlarla ilgili olan derdini fazla açık etmemeye özen gösteren film, elbette yönetmenin tercihine binaen ve onun 'teknik ve sanatsal' desteğini de arkasına alan başroldeki Michael Fassbender'ın müthiş oyun gücüyle anlam kazanıp ilerliyor..

Son tahlilde Shame, cinselliğin, insan hayatındaki 'yaşamsal' önemine dair 'vurucu' bir hikâyeyi belki sakince, ama sertliğini ve cesaretini hiç yitirmeden anlatıyor..


Shame / Utanç

Yönetmen: Steve McQueen
Senaryo: Steve McQueen, Abi Morgan
Oyuncular: Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge Dale
Yapım:İngiltere, 2011, 101′

  4 / 5