21.6.11

Super 8 :: Süper Uzaylı Gurbette


Yıl 1979..
Ohio’nun küçük bir kasabasında yaşayan, bir grup ortaokullu arkadaş, Süper 8 kameralarıyla –bir yarışmaya katılmak üzere- ‘zombili’ bir film çekmektedirler..

Grup, filmin iddialı yönetmeni Charles (Riley Griffiths); hem kameranın sahibi, hem de filmin efekt, makyaj uzmanı olan Joe Lamb (Joel Courtney); aynı zamanda bu ikilinin aşık olduğu ‘esas kız’ kategorisinden Alice (Elle Fanning) ve de diğer yardımcı arkadaşlardan oluşmaktadır..

Filmlerinin yeni çekilecek sahnesi için bir gece kasabanın tren istasyonunda buluşan elemanlar prova yaparken, bir trenin hızla istasyona doğru geldiği görülür..

Bu gelişmenin filmlerine artı bir 'yapım değeri' kazandıracağını düşünen çocuklar, hemen çekime girişirler..
Ancak, o sırada demiryoluna giren bir kamyonetin hızla gelmekte olan bu trenle çarpışmasına tanık olacaklardır ki, patlayarak raydan çıkan ve havalanan vagonlardan canlarını zor kurtarırlar..
Bu sırada yere düşen kamera, çekime devam etmektedir..

Sadece onların da tanık olduğu gibi, bu olay bir kaza değildir.. ABD Hava Kuvvetleri'ne ait esrarengiz bir yük taşıyan trene, bir kamyonetle ‘intihar saldırısı’ düzenlenmiştir..




Olay sonrasında çocukların bulduğu parçalanmış kamyonetin yaralı sürücüsü ise biyoloji öğretmenleridir..

Kaza üzerine olaya el koyan ordu, ortaya saçılan bazı şeylerin üzerini örtercesine, olay yerinde gizli ve hummâlı bir çalışmaya girişmişken, kasabada da sürekli, acayip ve açıklanamayan hâdiseler meydana gelmektedir..

Bu sırada ortadan yok olan şerifin yerine, kasabanın asayişinden sorumlu tek yetkili kişi kalan -çocuklardan Joe Lamb'ın da babası olan- şerif yardımcısı Jackson Lamb (Kyle Chandler), bir yandan kasabalının dertlerine koşturmakta, bir yandan da ortada neler döndüğünü anlamaya çalışmaktadır.. Tabii ki ‘silahlı kuvvetler’ izin verirse..

Hiçbir Masraftan Kaçınmayanlar

Öncelikle, Steven Spielberg'in yapımcısı oluşuyla dikkatleri celbeden, Lost dizisinin yaratıcısı J.J. Abrams’ın, senaryosunu yazarak yönettiği haberiyle de sinemaseverleri alabildiğine heyecana sevk eden Super 8, iyi bir filme değil de, 'Dağ fare doğurdu' deyimine güzel bir örnek olmuş..




Birer Spielberg şaheserleri olan Close Encounters of the Third Kind, E.T.: The Extra-Terrestrial ve hatta Jaws'tan araklanmış sahnelerle çekilmiş gibi bir his uyandıran bu filmi gördükten sonra insan, J.J. Abrams'ın burada ne yaptığını merak ediyor..

Ya bu ikili aynı kafaya yapışık birer ikiz olmalı ya da Abrams'ın taklit yeteneğine şapka çıkarmalı..
Yukarıda bir kısmını sıraladığım filmlerin zamanında donup kalmış, bu zaman zarfında sinema dünyasının tek bir aşamadan dahi geçmediğine inanmış bir zihniyetin ürünü olan Super 8 -tamamını ezberlediğimiz- 'blockbuster' klişeleriyle mücehhez..




Seyirciye sürpriz olabilecek ya da alıştıklarının tersini göstererek 'rahatsız edebilecek' her türlü ayrıntıdan kaçan, her gelişmenin önceden rahatlıkla kestirilebildiği, 'garantili' bir heyecan fırtınası..

Zaten, bir grup çocuk üzerine inşa edilmiş senaryo -duygusal açıdan- seyirciyi çoktan kafalamıştır bile..
Yedekteki diğer 'his bombaları' aralıksız devreye girmeli ve ortam iyice neşelenmelidir: Resmen kıyamet koparken, duygusallıklarını hiç fire dahi vermeden yaşayan irili-ufaklı kahramanlar; bu arada ortamı yumuşatmak ya da daha duygulu hâle getirmek için -icabında hızlı sahneleri bile yavaşlatmayı göze alarak- yapılan espriler..
Ve tabii ki bütün bunların yaratıcıları olup, dünya mahvolurken, bir sürü kahramanından birinin bile kılına zarar gelmemesi için çırpınan, dünya sinemasının dâhi çocukları..




Üstelik de önümüzde, District 9 gibi ‘yenilikçi ve şahane’ bir örnek duruyorken- Super 8, "İçinde uzaylı da ihtiva eden, kaliteli bir bilimkurgu filmi.. Buyurun izleyin" deyu, gönül rahatlığıyla önerilebilecek bir yapım değil..

Öte yandan, 'hiç bir masraftan kaçınmayan' prodüksiyonun yanı sıra, özellikle 'çocukların film projesi' gibi hoş bir ayrıntıyı da 'olumlu' değerlendirerek, kendisine kötü bir film demek de içimden gelmiyor..

Bence bu 'fenomen'e yönelik en doğru davranış -Amerikalıların da yaptığı gibi- çoluk çocuk hep birlikte, bir hafta sonu matinesine sinemaya gitmek olabilir..
Böylece film, hem ailecek eğlenme fırsatı, hem de size özel, hoş bir 'seksenler nostaljisi' yaşama ihtimali sunabilir.. Hiç belli mi olur?


3  /5


Super 8 


Yönetmen: J.J. Abrams
Senaryo: J.J. Abrams
Oyuncular: Elle Fanning, Kyle Chandler, Amanda Michalka, Ron Eldard, Noah Emmerich, Gabriel Basso, Ryan Lee, Zach Mills
Yapım: 2011, ABD, 112 dk.


(İşbu yazının bir kısmı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)