3.8.09

Frank Zappa: Gitar notalarla küfredebildiğim tek enstrüman!


Bir zamanlar, müzik konusunda şimdiki gibi her aradığını bulabilecek bir bilgi ve alışveriş ortamı yok iken -allah selamet versin- arkadaşın biri bana:
- Hoca, sen zappayı bilin mi?. deyince. ben de;
- Ne diyon oğlum sen, ne zappası zuppası!?. demiş idim..

Amma velakin daha sonra, aynı arkadaşın sayesinde Zappa'yı bir dinledim, pir dinledim ki kendisi meğer bir acayip derya imiş..
Bu en hafif deyimiyle 'enteresan' adam, altmışlardan beridir çalar çalar söyler imiş ki ne söylemek..

Frank Zappa'nın tarifi namümkün müziğini, imkansızı seven ben, yine de şöyle tarif ediyorum: “O, Klasik Müzik ile Caz'ı kafa kafaya tokuşturup, aralarına da en kalitelisinden Rock'ı bi güzel sokuşturup bize sunmuştur ki, yani olursa bu kadar olur..”



1940-93 yılları arasında yaşayan bu İtalyan asıllı 'aykırı' Amerikalı olmasaydı -en azından- Rock, bulunduğu noktada olamazdı der; kendisiyle henüz tanışmamış müzikseverlere, benzersiz eserlerini -biraz zorlanacaklarsa da- 'keşfe' davet ederim..

Bi şekilde keşfetmiş amma anında çark edip ortamdan uzamışlara da “yapma canım, yapma arkadaşım” demek ister; bana ya da rahmetliye değil de, kendilerine bir şans daha vermelerini cenabı haktan niyaz ederim..




Sadece ‘içimden geldiği gibi takıldığım’ hemen bütün yazılarım gibi -sanılanın aksine- bu da bir ‘tanıtım’ yazısı değildir..
(Bu iddiaya şaşırdıysanız eğer, bir başka yazıda buna da değiniriz elbet.)

Her konuda olduğu gibi Zappa hususunda da İnternet zaten bilgi kaynıyor; asla vazgeçemediğiniz sevgili siteniz mümkünmertebe de varsın bundan eksik kalsın..

Yine de vereceğim Türkçe linkten en doğru en özet bilgiyi alabilir; ayrıca English’i tıklarsanız eğer bilgiye dahi boğulabilirsiniz.. Aman dikkat!