20.1.09

The Three Burials of Melquiades Estrada :: Üç at, iki adam ve minnettar bir ölü!.


2005'te Cannes'da En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini almış, senaryosunu usta senarist Guillermo Arriaga'nın yazdığı, emektar oyuncu ama çiçeği burnunda yönetmen Tommy Lee Jones'un hem oynayıp hem yönettiği mükemmel ve 'ince' bir film 3 Defin (The Three Burials of Melquiades Estrada)

ABD-Meksika sınırında ve her iki ülkenin haliyle birbirine benzer yırtıcı çoraklıktaki topraklarında çekilmiş bu iki saatlik -bir nevi- modern kovboy filmi, şimdiki zamanı ve geçmişi belirgin bir şekilde birbirinden ayırmamış sahnelerle, ancak kafa karıştırmadan ve de başarıyla akıp gidiyor..

1.Defin:

Film, Meksika'lı kaçak işçi/çoban Melquiades Estrada'nın cesedini, Texas'ın batısında bir arazide alelacele gömülmüş olduğu yerden çakalların çıkarması ve bunu da avcıların görmesiyle başlar..

Sağlığında kaçak olması hasebiyle hep tedirgin bir yaşantı süren bu sempatik ve utangaç maktulun gurbetteki tek dostu olan iş-güç sahibi yaşlı kovboy Pete, talihsiz arkadaşının katilini araştırır ve de bulur.. Ama polis bu olayı örtbas etmek niyetindedir..

2.Defin:

Bir süre sonra ceset, kimsesiz olduğu iddiasıyla polis tarafından bir mezarlığa bu kez 'resmen' defnedilir..

Pete, Meksikalı dostu Estrada'nın katilinin sınır devriyesi Mike olduğunu öğrenir; ancak meslektaşları onu koruduğu için, iş başa düşmüştür..
ve Mike'ı, karısının gözü önünde kaçırır..

Kovboyun, dostunun intikamını hemen oracıkta alacağını düşünürüz, ama yanılırız..
Belli ki amaç, merhum aziz dostun vasiyetini yerine getirmek üzere hep beraber Meksika yolculuğuna çıkmaktır..
Katil bu iş için, bizim kovboya arayıp da bulamayacağı, zoraki bir yol arkadaşı olacaktır..




3.Defin:

Artık iyice kokuşan 'minnettar ceset' ikinci kez defnedildiği yerden çıkarılır..
Üç at, iki adam ve bir ölü, verilen sözü yerine getirmek; yani cesedi, Melquiades'ın memleketteki evinin bahçesine son kez defnetmek üzere Meksika'ya doğru zorlu mu zorlu bir yolculuğa/maceraya çıkarlar..

Eş ve dostlarından zorlayıcı, ama 'tatlı' aldatılmalar yaşayan bu iki gringo, yolculuğun sonunda bakalım umduklarını bulabilecekler mi?.

Vesselam

Tüm sıkıcılığına rağmen, farklı yaşantıların -mecburiyetten ya da isteyerek- sürdürüldüğü, tekinsiz sınır boyunun adeta bir karakter oyuncusuna dönüştüğünü gözlemlediğim bu filmi, koskoca sinemada tek başıma hatta -isteğim üzerine- '10 dakika ara'madan, zevkle izledim..

Tommy Lee Jones ve özellikle katil rolündeki Barry Pepper'ın göz kamaştırıcı performanslarını izlerken, hep bu olanlar ne kadar gerçek, ne kadar insani, deyu düşündüm..
Tüm film boyunca 'yaşadıklarım', adeta bizi donduran, kavuran ve boğan türlü hakikatların bir resm-i geçidi gibiydi.. Vesselam..





3 Defin - 4 not  (Dikkat!. spoiler içerir!) 

* Sınırı yasadışı geçen Meksikalıların sınır muhafızlarıyla olan kovalamacaları..
Amerikalıların, elinden kaçırdıklarına "ülkenin yeni çilek toplayıcılara ihtiyacı var" bahanesiyle/gerçeğiyle, göz yumması..

* Küçük sınır köyünde -bizim bildiğimiz- iki kişiyle kendini aldatmasını görmezlikten gelen yaşlı lokantacının 'kaşar' karısının şartlar elverdikçe radikalleşen, küçük muhafazakar dünyası..
Ve bu kadının aşkına inanan 'kovboy' Pete'in acı gerçeği, Meksika'dan öğrenmesi..

* Genç sınır devriyesi Mike'ın 'odunsal' kabalığı nedeniyle kendini yalnız hisseden ve canı sıkılan, bu yüzden de bir 'hayat kadını gibi' onu aldatan, dünyalar güzeli karısı..

* Mike'ın, karısıyla olan 'masumane' ilişkisini bilmeden, Meksikalı Estrada'yı -hem de istemeden- salakça öldürmesi..
Ve bir kez aceleyle gömdüğü adamı son kez, hem de Meksika'da gömmesi..
Ve de iki defin arasında geçirdiği -olumlu olduğunu düşündüğümüz- metazori metamorfoz..


9  /10