12.11.07

The Departed :: Köstebek


Başrollerini Jack Nicholson (Frank Costello), Leonardo DiCaprio (Billy Costigan) ve Matt Damon (Colin Sullivan) paylaştığı, Martin Scorsese'nin yönettiği The Departed / Köstebek, seyirciye baştan sona yaşattığı gerilimle, iki buçuk saatlik uzunluğuna karşın kesinlikle sıkmayan, birinci sınıf bir yapıt..

Eyalet polisi, Boston'da teşkilatını kurmuş İrlanda mafyasının güçlü babası Frank Costello'nun egemenliğine, içeriden bir müdahaleyle son vermek için hazırlık yapmaktadır..

Sokakları iyi bilen taze polis Billy Costigan'a, Costello'nun çetesine sızma görevi verilir..
Billy, çete reisinin güvenini kazanmaya çalışırken, Costello'nun daha çocukken "yatırım" yaparak polis akademisinde okuttuğu bir başka genç polis olan, hırslı ve başarılı Colin Sullivan da, Costello'yu -yani "baba"sını- yakalamakla görevlendirilir..
Ve olaylar gelişir..


Para-pul cinsinden hiçbir şeye ihtiyacı olmayan, salt kötülük için kötülük yapan "baba şeytan", melek kostümlü küçük şeytan ve her ebattan iblisler; Scorsese ustanın bu güruhla aralarına asla kesin sınırlar çizmediği -meleklikleri tartışmalı- "melek" polisler ve şeytan kılıklı yakışıklı polis falan.. bu kanlı-karanlık ama görkemli gösterinin aktörleridir..

Bir Çin filminin yeniden çevirimi (remake) olmasına rağmen çok iyi bildiği bu karanlık sularda dilediğince yüzen Martin Scorsese, kariyerinin belki de en iyi işlerinden birini çıkararak; güzel bir senaryoyu, mükemmel oyuncular ve oyunculuklarla süsleyip; eserine hem bir Hollywood rozeti, hem de "Bu Bir Scorsese Filmidir" yaftasını başarıyla asıyor..




Filmde bariz bir şekilde gösterilmese de, bir üst kimlik olarak Amerikalılığın, günümüzde dahi, hala bol yıldızlı bayrağın ipiyle tutturulabildiğine; ayrıca bu bayrağın suni gölgesi altında İrlandalı ya da İtalyan olmanın övüncüne, Çinli ya da zenci olana da ırkçı saldırının şehvetinin hala hüküm sürdüğüne -için için- tanık oluyoruz..

Son tahlilde bu filmden özüme kalan yadigar: Yılanların kuluçkalığında büyütülen köstebeklerin, eninde sonunda aynı yılanların midesine inmemek için yaptıkları yaşam mücadelesiyken; tersten bakınca da okuduğum, "besle köstebeği, oysun gözünü" tespitiydi..

4,5  /5