23.12.22

Paula Rego'nun 'Hikâyelerin Hikâyesi' sergisi Pera Müzesi'nde!

 


Paula Rego, olağanüstü hayal gücüne sahip, kadınların temsil edilme biçiminde devrim yaratan ve doğrularından ödün vermeyen bir sanatçı. 

Hikâyelerin Hikâyesi, Rego’nun kişisel doğasını ve kök saldığı sosyo-politik bağlamı sergilemekten korkmadan; baskı, iktidar ve kurumsal şiddet ile özgün bir biçimde nasıl yüzleştiğini gösteriyor.

Küratörlüğünü Alistair Hicks'in üstlendiği sergi, Rego’nun 1960'larda Portekiz'deki çalışmalarının önemini bir kez daha doğruluyor ve onun 1980'ler ve 1990'larda Londra sahnesinde önemli bir sanatçı olarak ortaya çıkışına odaklanıyor. 



Hikâyelerin Hikâyesi, Paula Rego'ya ve onun farklı disiplinlerdeki çalışmalarına yoğunlaşıyor. 

Rego’nun 1960'lardan itibaren yaptığı işlerle, hikâyelerini ataerkinin kıskacından kurtarırken buhran, faşizm, sömürgecilik ve kürtaj karşıtı harekete karşı mücadelesini göstermeyi amaçlıyor.

Rego, hikâyeleri kurtardı ve onları sanatın ana aksına dâhil etti. 

Kariyerine, The Slade School of Fine Arts’ta başladığında görsel dedikodular resmettiği gerekçesiyle küçümseniyordu. 

Hikâyeye getirilen yasak, erkeklerin kadınları sanatta eşit bir şekilde rekabet etmekten alıkoymaya çalıştıkları pek çok yoldan sadece biriydi.

Anlatılan ve yeniden anlatılan her hikâye, normların dışına çıktıkça dünyanın nasıl zengin bir yer olduğunu göstermeye yardımcı olur.



Hikâyelerin Hikâyesi sergisi, Paula Rego’nun masumiyet ve deneyimin bir arada var olduğu, içinde derin anlamlar ve anlatılar gizlediği resimleriyle izleyiciyi büyülü bir alana davet ediyor.


Pera Müzesi

23 Aralık 2022 - 30 Nisan 2023