29.10.21

'Méliès’in Gizemi' Beykoz Kundura’da!



Türkiye’nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından Beykoz Kundura, 27 Ekim UNESCO Dünya Görsel ve İşitsel Kültürel Miras Günü’nü 2021 Fransa yapımı The Méliès Mystery / Méliès’in Gizemi adlı belgeselin gösterimi ile kutluyor. 


Georges Méliès

Beykoz Kundura ve ARTE işbirliği ile Kundurama’da çevrimiçi gösterime giren film; Fransız yönetmen Georges Méliès’in sıradışı hayatını ve kayıp filmlerinin kurtarılması sürecinde yaşanan inanılmaz olayları anlatırken; bilimkurgu sinemasının ilk örneği “Le Voyage dans la lune / Aya Yolculuk” (1902) başta olmak üzere sinema tarihinde birçok ilklerin yaratıcısı olmuş bu efsanevi sinemacının mirasını hatırlamaya ve anlamaya davet ediyor. 

1896-1913 yılları arasında çektiği 500’den fazla filmin negatiflerini 1923’teki iflasıyla teker teker yakmış Méliès’in şaşırtıcı kariyerini aralayan film, yıllar sonra mahzenlerde ya da çatı katlarında bulunan 200’den fazla kopyanın peşinde seyirciyi soluk kesici bir serüvenin içine sürüklüyor. 

Éric Lange’ın yönettiği ve film tarihçilerinin yanı sıra Fransız yönetmenler Costa-Gavras ve Michel Gondry’nin görüşlerine yer veren film, Georges Méliès’in kurtarılmış ve restore edilmiş 13 filmini görme fırsatı da sunuyor. 

Méliès’in Gizemi’ni 27 Aralık’a dek Kundurama’da Türkçe altyazılı ve ücretsiz izleyebilirsiniz.