20.9.16

26. Akbank Caz Festivali



Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali, bu yıl 26. yaşını kutluyor.

Caz dünyasının saygın isimlerini Türk izleyicisi ile buluşturan Festival, 12-23 Ekim tarihlerinde şehri yine cazın farklı renkleriyle kucaklayacak.

Bugüne kadar milyonlarca izleyicisi ile giderek yükselen bir ilgi grafiğine sahip olan Festival, 26. yılında da birbirinden özel performanslara ev sahipliği yapacak.

26. Akbank Caz Festivali’nin bu seneki yıldız isimleri arasında; caz dünyasının efsane müzisyenlerinden biri olarak gösterilen ve 2500’e yakın albümde yer alarak cazın en üretken müzisyenlerinden olan, iki Grammy Ödülü sahibi Ron Carter, günümüz soul müziğine zenginlik katan Imany ve  Afrika müziğini caz ve funk türleriyle harmanlayan “afrobeat’” akımını rock and hip hop ile birleştiren Nijerya asıllı davulcu, besteci ve söz yazarı Tony Allen, dünyanın en iyi tenor saksafoncusu olarak anılan 75 yaşındaki Pharoah Sanders, uluslararası alanda çok sayıda ödülü bulunan usta trompet sanatçısı Paolo Fresu ve Latin cazın günümüzdeki önemli isimlerinden olan üç kez Grammy’e aday gösterilen Kübalı besteci ve piyanist Omar Sosa yer alıyor.

Festival’de aralarında Fatih Erkoç, İlham Gencer, Önder Focan, Okay Temiz ve Ferit Odman’ın da bulunduğu  pek çok Türk cazcı da müzik tutkunlarıyla buluşacak.




Müzikseverleri 26 yıldır cazın farklı notalarıyla bir araya getirmekten büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Akbank’ın kültür sanat alanında gerçekleştirdiği en önemli projelerden biri olan Akbank Caz Festivali, çeyrek asırdır usta müzisyenlerin yanı sıra genç yıldızların da yer aldığı zengin programı ile müzikseverleri cazın farklı notalarıyla bir araya getiriyor. Festivalimizin bugün dünya caz takviminin önde gelen etkinlikleri arasında olmasından mutluluk duyuyoruz” dedi.

Festivalin seçkin sanatçıları ağırlarken bir yandan da cazı geniş kitlelere yayma misyonunu çeyrek asırdır başarı ile gerçekleştirdiğini belirten Binbaşgil, “Her yıl İstanbul’un enerjisine ve dinamizmine katkıda bulunan Festival, bu yıl da İstanbul’la sınırlı kalmayıp Anadolu’da büyümeye devam ediyor. Müzikseverlerin festivalimizi ne kadar gönülden benimsediğini gördükçe mutluluğumuz daha da artıyor” dedi.

 Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı ise festival ile ilgili değerlendirmesinde, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da caz tutkunları için usta müzisyenlerin yanı sıra Avrupa caz sahnesinin yükselmekte olan genç yıldızlarının da yer aldığı cazın farklı renklerini yansıtan zengin bir program hazırladık. 26. Akbank Caz Festivali’nin cazseverlere yeni keşifler sunmasını diliyorum” dedi.

Liselerde Caz Atölyeleri, bu yıl yine festivalin en önemli etkinliklerinden biri olmaya aday.
2012 yılından bu yana gençlere caz müziğini ve enstrümanlarını daha da yakından tanıma fırsatı sunan etkinlikler, bu yıl sekiz ayrı lisede  gerçekleştirilecek.

Akbank, kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında uzun yıllardır kendi çalışanları ile sürdürdüğü gönüllülük projelerini gençlerle buluşturduğu Şehrin İyi Hali projesine devam ediyor.
Geçtiğimiz yıl gençlerden yoğun ilgi gören ve başvuruları ilk üç günde dolan proje kapsamında bu yıl toplum yararına projelerde gönüllü olarak çalışan 500 genç, 21 Ekim Cuma günü Volkswagen Arena’da gerçekleştirilecek Imany konserini izleme imkanı bulacak.

Organizasyonu ve içerik programlaması Pozitif işbirliği ile gerçekleştirilen 26. Akbank Caz Festivali boyunca aralarında Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Akbank Sanat, Babylon, Volkswagen Arena, The Seed, Caddebostan Kültür Merkezi, Moda Sahnesi, Summart Sanat Merkezi, Nardis ve  Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nin de bulunduğu 26 ayrı mekanda 42 konser, 6 söyleşi 13 atölye çalışması ve 2 performans gerçekleştirilecek.

26. Akbank Caz Festivali konserlerin biletlerini 6 Eylül Salı günü  itibariyle Biletix’den alabilir, festival hakkında detaylı bilgi için www.akbanksanat.com ve www.akbankcaz.com adreslerini takip edebilirsiniz.