3.5.16

Brooklyn


Brooklyn, genç bir İrlandalı göçmen olan Eilis Lacey’nin (Saoirse Ronan) 1950'ler Brooklyn’inde geçen hikayesini konu alıyor.

Amerika’nın gelecek vaatlerinden etkilenen Eilis, New York şehri için annesinin evini terk eder.
Vatanının hasretini çekmeye başladığı sırada, Eilis kendini aşkın cezbedici ellerine bırakır.
Ancak kısa bir zamanda, neşesi geçmişi yüzünden bozulur, iki ülke ve üzerinde yaşadığı hayatlardan birini seçmelidir.

PRODÜKSİYON HAKKINDA

 “Bu yolculuk onu, iki insan kadar güçlü yaptı. Bir tanesi Brooklyn’de iki kış geçirmiş ve orada aşık olmuş olan, bir diğeri ise herkesin annesinin biricik kızı olarak bildiği ya da bildiklerini sandıkları Eilis.
Colm Tóibín / Brooklyn

Bir İrlanda göçmeni, iki farklı erkek, iki farklı ülke ve iki farklı kader arasından bir seçim yapmak zorundadır.



Bu beklenmedik yolculuğa çıkan genç bir kızın, Amerika topraklarında güçlü bir kadın olmasının hikayesidir.
Filmin yarattığı bakış açısı sizi, İkinci Dünya savaşı sonrası göçmenlerin kabul edildiği 1950’ler Amerika’sının ritmine geri götürüyor.

Colm Tóibín’in, son on yılın en çok beğenilen romanlarından olan, 2009’da yayınladığı romanı Brooklyn, senarist Nick Hornby (YABAN, AŞK DERSİ) ve yönetmen John Crowley (İSİMSİZ ÇOCUK) tarafından beyaz perdeye uyarlandı.


Kitabın gücü, klasik göçmen hikayesindeki daha once duyulmamış bir anlatım tarzından geliyor.
Bildiğimiz hırslı ve umutsuz genç adamların geleceğini belirlemek için çıktığı Amerika yolculuğu hikayesinin aksine roman, sessiz, mütevazi ancak parlak zekalı genç kadın Eilis’in hikayesini anlatıyor.

Eilis hayatını, herkesin diğer herkesin ne yaptığını ve bazen daha fazlasını bildiği, İrlanda’nın ufak bir kasabası olan Enniscorthy’de geçirmektedir.
Onun iyiliğini düşünen kız kardeşi sayesinde Amerika’ya doğru bir umut yolculuğuna çıkar.
Brooklyn’e vardığında sürgünde gibi hisseden Eilis, kendini topraklarının hasretiyle boğuşurken bulur.
Ancak komik, karizmatik ve onun sadakatini kazanmayı kafasına koymuş biri ile tanışınca, New York’taki hayatına adapte olmayı öğrenmeye başlar.




Tam yeni hayatının sınırında iken, bir aile trajedisi onu İrlanda’daki bıraktığı hayatına geri çeker ve geleceğini etkileyecek kararı vermek zorunda bırakır.

Kalbinden gelen iki farklı çağrının arasında kalan Eilis, modern dünyanın en nefes kesici ikilemlerinden biriyle yüzleşmeli ve geldiği yer ile hayallerindeki yeri birleştirmelidir.

“Bence Eilis hem Amerika’da hem de İrlanda’da bir hayat görebiliyor, ancak bu iki resmi aynı anda göremiyor. Bu iki hayatı bir kutuya sığdıramayacağının da farkında. Bu sayede iki farklı insanı ayrı dünyalarda oldukları için aynı anda sevebiliyor. Ancak eninde sonunda sadece bir hayatın içinde yaşayabilir.” diye ifade ediyor senarist Hornby.




“Bu iki ülkenin gizli bir hikayesi. Ülkem İrlanda’da son 150 yılda her aile bir ya da iki üyesini geri dönmemek üzere kaybetti. Ancak bu aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin gizli hikayesi. O evlerini terk edenler bugünkü Amerikalıların büyükbabaları ve büyükanneleri. Bu şekilde geldiler ve bu hikaye çok sık anlatılmıyor.” diyor  romanın yazarı Tóibín.

Yönetmen: John Crowley
Oyuncular: Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, Emory Cohen 
Tür: Dram, Romantik
Ülke: İrlanda, İngiltere, Kanada
Vizyon Tarihi: 29 Nisan 2016 (1s 53dk)




Filmin mmknmrtb notu :  7   /10