9.10.15

'Çocuklar için İnsan Hakları ve Sinema Projesi' Denizli’deydi!.



Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın, Van Barosu ve Hollandalı sivil toplum kuruluşu DW-RS Producties ortaklığında gerçekleştirdiği, Sivil Toplum Diyalogu Programı kapsamında yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından fonlanan “Çocuklar için İnsan Hakları ve Sinema Projesi” Denizli’de çocuklarla bir araya geldi.

Proje kapsamında 3-4-5 Ekim tarihlerinde Denizli’de Uluslararası Sanat Eğitimcileri Derneği’nde (USED) ve Denizli Koruyucu Aile Derneği’nin katkıları ile insan hakları ve sinema atölyesi yapıldı.
3 gün süren eğitimlerde katılımcı çocuklar, çocukların eğitim ve kültür ve sanat faaliyetlerine katılım hakkına atıfta bulunan 2 kısa film  gerçekleştirdiler.

Projenin Denizli ayağında oyuncu-yönetmen Derya Durmaz, Amerikalı yönetmen-akademisyen Theron Patterson eğitmenliğinde 14-18 yaş arası çocuklarla atölye çalışmaları yapılmasının yanı sıra, 5 Ekim’de Uluslararası Sanat Eğitimcileri Derneği’nde Denizli’de çocukların, çok çeşitli etnik kökenden olan mülteci çocukların içinde bulundukları koşulları anlamak ve koşulların daha iyi hale getirilmesi için yapılması gerekenlerin konuşulduğu bir toplantı gerçekleştirdi.


Yapılan toplantıya Uluslararası Sanat Eğitimcileri Derneği ve Başak Kültür ve Sanat Vakfı ev sahipliği yaparken Denizli Koruyucu Aile Derneği, Denizli Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu, Eğitim-Sen, Kadın Haklarını Koruma Derneği, Denizli Belediyesi-Kent Konseyi Gençlik Müdürlüğü, Pamukkale Üniversitesi - İşletme Kulübü Sosyal Sorumluluk Koordinatörlüğü, Lions Kulübü, SHUDER, Kadın Meclisi, Denizli Down sendromlular Derneği, Denizli Otizm Derneği gibi çok çeşitli kurumlardan temsilciler katıldı.

Toplantıda özellikle çocukların sosyal kültürel çalışmalara katılımı, kendilerini kültür ve sanat araçları ile ifade edebilmeleri önünde çok ciddi fiziksel engellerin olduğu konuşuldu.
En öne çıkan konu Türkiye'de birçok ilde olduğu gibi engelli bireylerin, cezaevindeki çocukların ve cezaevinde anneleri ile kalan çocukların sosyal, eğitsel, kültürel anlamda topluma katılamamaları oldu. Toplantının bir diğer özelliği de Denizli'de son zamanlarda yapılan en yoğun katılımlı ve işlevsel çalışma ortamına ev sahipliği yapmasıydı.


14 aylık bir dönemde tamamlanması planlanan “Çocuklar için İnsan Hakları ve Sinema Projesi” kapsamında bugüne kadar Denizli dışında Van, Soma, Batman, Amsterdam, Dersim, Bitlis, Ordu, İstanbul ve Hatay’da hassas konumdaki çocuklarla insan hakları ve sinema atölyeleri gerçekleştirildi. Projenin bundan sonraki durakları Adana, Mersin, Erzurum, Düzce ve İzmir olacak.