20.10.15

Bir David Thomson kitabı: Filmler Hayatımızı Nasıl Etkiler



Eadweard Muybridge’in hareketli resimlerinden günümüzün baş döndürücü teknolojisine.
David Thomson’ın kitabı sıradan bir sinema tarihinin ötesinde, filmlere ve artık hayatımızın her alanına girmiş ekranlara, izlemeye dair olağanüstü bir anlatı.

Filmlerin bizi büyüleyen ışığından o filmlerin perde arkasındaki stüdyo yöneticilerine, starlardan Hollywood’un parlak ve kirli dünyasına, Fransız Yeni Dalgasından televizyona ve bilgisayar oyunlarına uzanan bir tarih derlemesi.

Günümüzün en büyük sinema yazarlarından biri olan David Thomson, filmlerin gizli doğasını ve hayal kurmamıza nasıl yardım ettiğini, filmlerin, ekranların bize ne yaptığını anlatıyor.
Sinemanın başlangıcından bu yana ekranla, perdeyle olan ilişkimizi sorgulayan Thomson bir anlamda neden izliyoruz sorusunun cevabını arıyor, görmek için baktığımızda hâlâ anlayabilme umudumuzun olduğunu söylüyor.

David Thomson

Sinema konusunda yaşayan en büyük otoritelerden biri olarak tanınan David Thomson şu an beşinci baskısını yapmakta olan The New Biographical Dictionary of Film’in de yazarıdır.

Son kitaplarından bazıları Nicole Kidman’ın bir biyografisi ile The Whole Equation: A History of Hollywood.

Thomson’ın sürekli yeni baskıları yapılan “Have You Seen…?”: A Personal Introduction to 1,000 Films adlı kitabı alanının klasiklerindendir.

1941 Londra doğumlu yazar San Francisco’da yaşamaktadır.