26.9.15

SALT'ta Perşembe Sineması (1 Ekim - 5 Kasım)



SALT'ın Garanti Mortgage desteğiyle gerçekleştirdiği Perşembe Sineması, SALT'ın Nerden geldik buraya sergisiyle paralel gösterimlerle Ekim ayında da devam ediyor.

Perşembe Sineması

SALT Beyoğlu, Açık Sinema
1 Ekim - 5 Kasım 2015


PROGRAM

 1 Ekim - Başar Sabuncu, Çıplak Vatandaş, 1985

 8 Ekim - Halit Refiğ, Hanım, 1989

15 Ekim - Şerif Gören, Beyoğlu’nun Arka Yakası, 1986

22 Ekim - Yavuz Turgul, Muhsin Bey, 1987

29 Ekim -  Erden Kıral, Hakkâri’de Bir Mevsim, 1982

5 Kasım -  Şerif Gören, On Kadın, 1987


Çıplak Vatandaş

1 Ekim, 19.00
SALT Beyoğlu, Açık Sinema


Çıplak Vatandaş (1985)
Yönetmen: Başar Sabuncu
82 dakika
Türkçe; İngilizce altyazılı

Yakın zamanda kaybettiğimiz yönetmen Başar Sabuncu’nun ilk filmi olan Çıplak Vatandaş, izleyiciyi seyrettiğine yabancılaştıran etkisiyle benzer konulu filmlerden ayrılır.

Film, eşi beşinci çocuğuna hamile olan dar gelirli bir memurun (Şener Şen) geçim sıkıntılarına daha fazla dayanamayıp kendini çırılçıplak sokağa atması ve sonrasında bir medya kahramanına dönüşmesini anlatır. Ayrıca, dönemin gazetecilik anlayışı, reklam sektöründeki patlama, Turgut Özal’lı İcraatin İçinden programları gibi unsurlarla etkili bir 1980’ler Türkiye’si panoraması çizer.



Hanım

8 Ekim, 19.00
SALT Beyoğlu, Açık Sinema


Hanım (1989)
Yönetmen: Halit Refiğ
101 dakika
Türkçe; İngilizce altyazılı

İstanbul’a bir ağıt niteliği taşıyan Hanım, yönetmeni Halit Refiğ’in gelenekle kurduğu ilişkiyi örnekler. Yakın bir zamanda öleceğini öğrenen eski İstanbullu piyano öğretmeni Olcay Hanım (Yıldız Kenter), bir taraftan kedisine yeni bir ev bulmak üzere bir arayışa çıkar, bir taraftan da yaşadığı ahşap konağın ayakta kalması için mücadele eder.

Gerek kuşak çatışması gerekse de İstanbul’un değişen yüzü, Olcay Hanım’ı hiç hoşnut olmadığı bir manzarayla karşı karşıya bırakır. Filmin bir özelliği de, Cemal Reşit Rey ve Adnan Saygun bestelerinin kullanılmasıdır.





Beyoğlu’nun Arka Yakası

15 Ekim, 19.00
SALT Beyoğlu, Açık Sinema


Beyoğlu’nun Arka Yakası (1986)
Yönetmen: Şerif Gören
90 dakika
Türkçe; İngilizce altyazılı

Martin Scorsese’nin 1985 yapımı After Hours [Geç Saatler] filminden izler taşıyan bu film, Beyoğlu’nun kaotik arka sokaklarında geçen olaylı bir geceyi anlatır. Aylık maaşını aldığı gün eşiyle tartışan Haydar (Tarık Akan), hiddetli bir şekilde evi terk edip Beyoğlu’na gider. Amacı eğlenmek, felekten bir gece geçirmektir. Ancak, bir fahişe ile satıcısı başına öyle belalar açar ki, gecenin sonunda kendini cebinde tek kuruş kalmamış hâlde karakolda bulur.




Muhsin Bey

22 Ekim, 19.00
SALT Beyoğlu, Açık Sinema


Muhsin Bey (1987)
Yönetmen: Yavuz Turgul
140 dakika
Türkçe; İngilizce altyazılı

Ünlü bir türkücü olma hayaliyle köyden İstanbul’a göç eden Ali Nazik (Uğur Yücel), kaset çıkarmak için müzik yapımcısı Muhsin Bey’den (Şener Şen) yardım ister. Klasik Türk müziği tutkunu olan Muhsin Bey, iç göçle siması sürekli değişen, sokaklarında arabesk şarkıların yankılandığı şehirde eski usul ilke ve değerlerine bağlı şekilde yaşamakta ısrarcıdır. Ancak, Ali Nazik’e şöhret olma yolunda yardım ederken “Kebapçı ve lahmacuncularla doldu” diye ağıt yaktığı İstanbul’un yeni gerçekliğiyle yüzleşecektir.





Hakkâri’de Bir Mevsim

29 Ekim, 19.00
SALT Beyoğlu, Açık Sinema


Hakkâri’de Bir Mevsim (1982)
Yönetmen: Erden Kıral
100 dakika
Türkçe; İngilizce altyazılı

1983 Berlin Film Festivali’nde dört ödül kazanmasına rağmen Türkiye’de beş yıl boyunca yasaklı kalan bu film, Doğu’ya sürgün gönderilmiş bir öğretmenin (Genco Erkal) yabancısı olduğu çetin doğa koşulları ve yöre halkıyla ilişkisini anlatır. Ferit Edgü’nün O adlı romanından uyarlanan filmin senaryosunu Edgü ile yazan Onat Kutlar’a göre, Hakkâri’de Bir Mevsim, “Doğu Anadolu’ya folklorik ve destansı bir biçimde bakan sinema anlayışının” terk edildiği filmdir.

Bu film, eksik ve kesilmiş diyalog ve/veya sahneler içermektedir. Dağıtımcı tarafından sağlanan orijinal data gösterilmektedir.






On Kadın

5 Kasım, 19.00
SALT Beyoğlu, Açık Sinema


On Kadın (1987)
Yönetmen: Şerif Gören
98 dakika
Türkçe; İngilizce altyazılı

Adına rağmen mali sıkıntılar dolayısıyla sadece dokuz bölümden oluşan bu filmin her bir bölümünde Türkan Şoray, köylü kadından feministe farklı bir kadın tiplemesini canlandırır. Filmde, Caretta Caretta kampanyası, ikinci dalga feminist hareket, tutuklu yakınlarının mücadelesi gibi dönemin toplumsal meselelerine değinilir. Hazır kahvenin ülkeye girişi, spor salonu sayısındaki artış ve çeşitlenen reklam filmleri gibi ögeler üzerinden gündelik hayattaki değişimler vurgulanır.


Perşembe Sineması, Garanti Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir.
Gösterimler ücretsizdir.
Rezervasyon yapılmamaktadır.