23.5.15

Suite Française (Aşk Uğruna)'in Prodüksiyon Notları



Düşes'in yönetmeni Saul Dibb’in uzun süredir üzerinde çalıştığı Suite Française / Aşk Uğruna, 41 ülkede 3 milyondan fazla okuyucuya ulaşan “Fransız Süiti” kitabından sinemaya uyarlandı.

Zengin bir oyuncu kadrosuna sahip filmin başrollerinde güzel yıldız Michelle Williams, Kristin Scott Thomas ve Matthias Schoenaerts’ın yanı sıra Margot Robbie ile Sam Riley yer alıyor.

• Filmin senaryosu, Ukrayna asıllı Fransız yazar Irène Némirovsky’nin Suite Française adlı romanından uyarlandı.

• Romanın yayımlanma hikayesi de en az kendisi kadar etkileyici.
Romanına henüz nokta koyamadan Yahudi olduğu için Auschwitz Toplama Kampı’na gönderilen Irène Némirovsky, 2. Dünya Savaşı bitmeden burada vefat eder.
Kızları, ancak 50 yıl sonra Némirovsky’nin eski eşyalarını karıştırırken romanın varlığını keşfederler ve roman 2004 yılında yayımlanır.

• 15 milyon Euro bütçeyle, dokuz haftada çekilen film için lokasyon arayışları zorlu oldu.
Mimari dokusu bozulmamış bir köy bulmak isteyen yapımcılar, en sonunda Fransa’nın kuzeydoğusunda küçük bir kasaba olan Marville’de karar kıldılar.


• Yapımcı Andrea Cornwell “Kasabaya girdiğimiz anda köşeden Almanlar çıkacak zannettik.” diyor.

• “Genelde dönem filmlerinde üzerinden zaman geçtiği için ancak belli başlı yerleri çekebilirsiniz, fakat Marville neredeyse tamamen aynı kaldığı için bütün kasabada, her açıdan çekim yapma fırsatımız oldu” diyen Dibb, bunun görsel anlamda kendisine çok büyük bir avantaj sağladığını belirtiyor.


• Madam Angellier’in evi için de arayışlar bir o kadar uzun sürdü.
En sonunda Belçika’da kitapta anlatıldığı gibi bir ev bulan ekip, evde geçen sahnelerin çekimini üç haftada tamamladı.

• Film daha geniş bir seyirci kitlesine ulaşabilmek için İngilizce çekildi.
Fakat İkinci Dünya Savaşı atmosferini yansıtmak adına geri kalan her şey (radyodan gelen sesler, gazeteler, yazılar vs…) Fransızca kullanıldı.


• Almanların kasabaya girdiği sahnede 200’ün üzerinde figüran kullanıldı.

• Yapımcılar en başından beri üç kez Oscar’a aday gösterilen Michelle Williams ile çalışmak istiyorlardı.
Matthias Schoenaerts’ı ise Bullhead’de gördükten sonra hayran kaldıklarını söylüyorlar.


• Matthias Schoenaerts 2008 yapımı Belçika filmi The Loft’ta başrol oynadıktan sonra filmin geçen sene Amerika’da çekilen yeniden yapımında bu sefer aynı rolü İngilizce canlandırdı.

• Schoenaerts Suite Française’deki rolü hakkında şunları söylüyor: “Bruno asker bir ailede büyümüş. Kardeşleri askermiş. Babası da… Fakat aslında sanatçı ruhlu birisi. Bir besteci. Kalbini ve ruhunu teslim ettiği alan bu. Fakat bir savaş var ve o da görevini yapmak zorunda.”


• Yönetmen Saul Dibb, daha önce Keira Knightley ve Ralph Fiennes’in başrollerini oynadığı The Duchess’i yönetti.
47 yaşındaki yönetmen romanı okur okumaz filmini çekmek için büyük bir istek duyduğunu söylüyor. “Savaş şimdiye kadar hep erkeklerin gözünden anlatıldı. Ben ise hikayeyi kadınların gözünden anlatmak istedim.” diyen Dibb, bunu iki ayrı bölümden oluşan romanda hikayeleri iç içe geçirerek başardı.
Buna rağmen Dibb, romanın içeriğini çok fazla bozmak istemediğini söylüyor ve ekliyor: “Bir yönetmen olarak yaşanmış bir romanın yazarına karşı zaten sorumluluğunuz olur. Fakat bir de bu yazar toplama kamplarında hayatını kaybeden biriyse sorumluluğunuz daha da artıyor.”


• Lucile rolünü oynayan Michelle Williams, daha önce My Week With Marilyn, Brokeback Mountain ve Blue Valentine filmlerindeki rolleriyle üç kez Oscar’a aday gösterildi.

• Williams, dağıtımı Calinos Films tarafından yapılan bir başka film Miss Julie’de de başrol oynayacaktı fakat çekim tarihlerinin çakışması yüzünden rolden vazgeçmek zorunda kaldı.


• Bu filmden önce hayatında hiç piyano çalmamış olan Michelle Williams, kısa bir sahne için de olsa aylarca piyano çalıştı.

• “Michelle Williams bana göre harika bir aktris. Ben de bu kadar büyük bir baskı altında yaşamanın nasıl bir şey olduğunu seyirciye çok ince bir şekilde aktarabilen birini istiyordum.” diyen Dibb, ekliyor: “Ruh dolu ve ince bir tarzı var. Kendini oynadığı karaktere tamamen kaptırıyor.”


• Filmde Williams’ın kayınvalidesini canlandıran Kristin Scott Thomas daha önce The English Patient filmindeki rolüyle Oscar’a aday gösterildi.

• Kristin Scott Thomas’ın babası İngiliz Hava Kuvvetleri’nde pilottu ve filmde konu alınan İkinci Dünya Savaşı’nda savaştı.


• Saul Dibb, Kristin Scott Thomas hakkında “Kitabı okuduğum andan itibaren Madam Angellier’i canlandıracak en ideal kişini o olduğunu düşündüm. Dışarıdan çok sert görünen bir karaktere empati konusunda yeni bir yorum katabilecek birisiydi. Böylece başlarda kötü kalpli birisi olduğunu düşündüğünüz birisi için zamanla iyi hisler beslemeye başlıyorsunuz.” diyor.

• Céline Joseph rolündeki Margot Robbie, son dönemin yükselen yıldızlarından.
Sürekli olarak Dünyanın en seksi kadınları arasında gösterilen aktris, ilk olarak Martin Scorsese’nin yönettiği The Wolf of Wall Street ile dikkatleri çekmişti.
Robbie, son olarak Focus adlı filmde Will Smith ile başrolü paylaştı.