14.5.15

Boychoir / Koro



Huysuz bir öğretmenle asi bir öğrencinin mücadelesini anlatan Boychoir / Koro, Oscar ödüllü oyuncular Dustin Hoffman ve Kathy Bates’i, Cirque Du Soleil ve Oscar ödüllü Kırmızı Keman (Le Violon Rouge) gibi yapımların yönetmenliğini üstlenen François Girard’la buluşturuyor! 

Senaryosunu Ben Ripley’in yazdığı filmde aynı zamanda Eddie Izzard, Debra Winger ve Garrett Wareing rol alıyor. 
Güçlü oyuncu kadrosu ve ilginç senaryosu ile dikkat çeken filmin en can alıcı sürprizi ise usta oyuncu Dustin Hoffman’ın şarkı söylemesi.. 

Müzikle dolu bu heyecan verici hikaye, Texas’ın küçük bir mahallesinde zor günler geçirerek yaşayan Stet’in (Garret Wareing), annesini kaybettikten sonra okul müdürünün teşvikiyle Ulusal Erkek Korosu’nda yer almaya çalışmasıyla başlıyor. 

Hayatında hiç profesyonel müzik eğitimi almamış, doğuştan yetenekli ama asi halleriyle dikkat çeken Stet, taviz vermekten uzak, zorlayıcı ve talepkâr bir eğitimci olan koro şefi Master Carvelle (Dustin Hoffman) tanışarak büyük bir değişimin başlangıcına imza atıyor.




Filmin mmknmrtb notu ::

Herhangi bir (müzik olması tercih sebebidir) sanat dalında olağanüstü yetenekli ama buna yoğunlaşmasını engelleyen bir takım (ailevi olması mühim) sorunları olan bir çocuğun elinden tutan bir büyüğünün (en iyisi öğretmenidir) de yardımıyla yeteneğinin coşturulması ve hem sanatında, hem de hayatında başarıyı bulması..


Sadece yukarıdaki parantezlerin içindekiler değil, daha birçok klişeyle mücehhez Boychoir'in en güzel tarafı çocuk oyuncular ve çocuk seslerinden oluşan koral müzik'ten şahane örnekler..
Gerisi, vasat bir dram..


Disiplinli olmayı, suratsız ve gıcık olmakla karıştırmış, başka da hiçbir özelliği olmayan 'renksiz' bir öğretmeni canlandıran Dustin Hoffman'ı izlerken, "Tanınmamış bir oyuncunun -hem de seyirciye inandırıcılık engeli oluşturmadan- kolayca altından kalkabileceği bu sıradan rol neden ona düşmüş ki?" diye sormak istiyor insan, ama uyaklı bir cevap da hemen peşinden geliyor tabii: Kadroda bir de ünlümüz olsun / coşsun gişeler coşsun..

  2.5 / 5




Akademi Ödülü sahibi Dustin Hoffman’la Cirque Du Soleil ve yine Akademi Ödülü sahibi Kırmızı Keman (Le Violon Rouge) gibi yapımların başındaki yenilikçi yönetmen François Girard’ın buluştuğu BOYCHOIR, 12 yaşında öksüz kaldıktan sonra ismini açıklamayan bir bağışçının yardımıyla yatılı müzik okuluna gönderilen ve gerek dik başlılığıyla gerek insanlarla arasına koyduğu mesafeyle müzikal kariyerini ilerletemeyeceği düşünülen Stet’in (Garrett Wareing), şöhretine
şöhret katmak için dünyayı dolaşan çocuk korosundaki mücadelesini, içindeki sıra dışı müzikal yeteneği açığa çıkarmak isteyen koro şefiyle olan ilişkilerini konu ediniyor. 



Müzikle dolu bu heyecan verici hikaye, Texas’ın küçük bir mahallesinde zor günler geçirerek yaşayan bekar annesini kaybeden Stet’in (Wareing), okul müdürünün teşvikiyle ve daha önce hiç tanışmadığı babasının ortaya çıkarak maddi imkanlar sağlamasıyla birlikte Ulusal Erkek Korosu’nda yer almaya çalışmasıyla başlıyor.



Hayatında hiç profesyonel müzik eğitimi almamış, bu alanda destek görmemiş ama doğuştan yetenekli bu çocuk, belki de taviz vermekten bu kadar uzak, zorlayıcı ve talepkâr bir eğitimciyle, Şef Carvelle’le (Hoffman) tanışarak büyük bir değişimin başlangıcına imza atıyor.



Yeni okulundaki zorlu yolda Carvelle’in çokbilmiş iş arkadaşı Drake (Izzard) işleri yokuşa sürerken gerçekçi ve ayakları yere basan okul müdiresi ile birlikte Stet’in öğretmenlerinden Wooly (McHale) bu yolda en çok destek veren kişiler oluyor.




OYUNCU SEÇİMİNE DAİR

Filmin, nadir görülen bir dünyayı, müzik tutkusunu ve kaybolan hayalleri işleyen güçlü konusu oyuncu kadrosunun büyük isimlerle dolmasına kolaylık sağlayabilmiş. 
“Ben’in senaryosundaki bütün karakterler beni derinden etkiledi. Özellikle Dustin Hoffman, Kathy Bates, Eddie Izzard seviyesindeki oyuncuların bu karakterleri hayata geçirecek olmaları fikri filmin hangi yönlerde büyüyeceğini ve parlayacağını bana göstermiş oldu. Bu yüzden oyuncu kadrosuna minnettarım.” diyen yönetmen Girard, “12 yaşındaki bir çocuğa filmde önemli roller vermek her zaman korkutucudur, ancak Stet karakteri için gerekli her şeyi henüz en baştaki seçmesinde bile Wareing’de görmüştüm.” diyerek sözlerini devam ettiriyor.



Prodüksiyonda ilerlemeler kaydedildikçe iki Oscar ödüllü Hoffman’la daha da yakından çalışarak Carvelle karakterini geliştiren Girard, “Carvelle başlarda sert bir mizaca sahip, Stet’e zorluklar çıkaran ve seyirciye kendini sevdirmeye çalışmayan bir karakter ancak ilerleyen dakikalarda yumuşak kalpli, babacan ve güvenilir bir öğretmen haline gelmesi gerektiğinde de Dustin Hoffman gibi olağanüstü bir yeteneğin neler yapabileceğine tanıklık edebiliyorsunuz.” sözleriyle filmin oyuncu kadrosuna duyduğu hayranlığı yineliyor.





MÜZİKLER

Filmin yapımı süresince karşımıza çıkan müziklerin tamamından kapanış şarkısına kadar bütün eserlerde dünyanın en büyük klasik vokal yeteneklerinden Josh Gorban’ın ve Altın Küre ödülü adaylığı bulunan, “Albert Nobbs” filminin büyüleyici müziklerine de imzasını atan Brian Byrne bulunuyor.

Ancak elbette asıl konu olan koro müziğinde birer izi bulunan, tarihin en büyük bestecileri bize film boyunca müziğin büyülü dünyasını yaşatıyor. 
Girard’a göre çıplak insan sesi her zaman sıra dışı olmaya devam edecek derken, “Operalarda yönetmenlik yaparken provaların en eğlenceli ve doyurucu kısımları her zaman koronun çıktığı ve vokal armonilerini sunarak sizi gözyaşları içinde bıraktığı anlardır.
Burada çok olağanüstü bir güçten söz ediyoruz.” şeklinde ekliyor.