16.4.15

The Loft / Daire



5 evli adam, tek gecelik ilişkiler ve randevuları için bir daire tutar ve bu dairenin anahtarlarını aralarında paylaşır.

Bir sabah Vincent (Karl Urban) kapının kilidini açar ve yatakta güzel, sarışın bir kadının ölmüş bedenini bulur.
Hemen, en iyi arkadaşları olan Chris (James Marsden), Marty (Eric Stonestreet), Luke (Wentworth Miller) ve Filip’i (Matthias Shoenhaerts) arar ve parçaları birleştirerek bu gizemli cinayeti çözmeye çalışırlar.

Polis baş şüpheliyi açıkladıktan sonra arkadaşlıkların ve evliliklerin içlerinde barındırdıkları ihanet, kıskançlık ve şiddet, karakterlerin içlerindeki karanlık sırları açığa çıkarır.

The Loft filminin yönetmenliğini 2008 Belçika yapımının da yönetmenliğini yapan Erik Van Looy üstlenmiştir.

Mutsuz evliliği olan 5 adam, gizli tutulan bir daire ve iki güzel sarışın…
Ne yanlış gidebilir ki?

Bu sorunun kanlı cevabı film severler tarafından karşı konulamayarak, 2008 Belçika yapımı The Loft’un ülkede rekorlar kırmasını sağlamıştı.


İlk filmi yönettikten sonra Erik Van Looy erotik bir gerilim filminin dünya sinemalarına hitap edeceğini fark etti.
‘’Filmin global seyirciye ulaşmasını istiyorduk, bunun tek yolu Amerikan yapımı olarak yeniden çekilmesiydi.’’


Eric Van Looy kendi filminin ikincisini çeken ilk yönetmen değil.

Yönetmen: ‘‘Her yönettiğim filmden sonra daha iyi yapabilirmişim gibi hissediyorum. Orijinal Loft’u çektikten sonra daha keskin olabilirdim diye düşündüm. Yeni The Loft’u çekerken ne istediğimi çok iyi biliyordum. Bu sebeple bu filmin ilk yapımına göre sınıf atladığını düşünüyorum.’’


Luke karakterini canlandıran Wentworth Miller: ‘‘Luke kompleks bir karakter ve onun içinde grinin 50 tonunu bulmak hoşuma gidiyor. Film birbirini tanıdığını düşünen 5 kişinin aslında birbirini hiç tanımadığını gösteriyor. Senaryo çok zekice yapılandırılmış bir puzzle gibi. Senaryoyu ilk okuduğumda sonunu hiç tahmin edemedim.’’


Psikolog Chris’i canlandıran James Marsden: ‘’Her karakterin sorunları varken 5’linin arasında en dürüst adamın Chris olduğunu düşünüyorum. İhanet en çok onu etkiliyor. Eğer ortada verilecek büyük bir karar varsa herkes Chris’e sorarak karar veriyor.’’

Eric Stonestreet: ‘‘Modern Family çekimlerindeyken kız arkadaşım aradı ve ‘‘bunu okumalısın!’’ dedi fakat hikaye ile ilgili hiç bir şey söylemedi.
Genelde filmi izlerken sonunu hep çözebilirim ama Loft’u izlerken bir sonraki olayı bile tahmin edemedim. İzleyicinin filmi kendiyle bağdaştıracağı nokta bence budur.’’



OYUNCU KADROSU

KARL URBAN (Vincent Stevens) Lord of The Rings üçlemesinden ve Star Trek serisinden tanıdığımız Karl Urban filmde anahtarları arkadaşlarına teslim ederek filme start veriyor.
Karl Urbanın rol aldığı diğer filmler: Ghost Ship, Pathfinder, The Chronicles of Riddick, The Wonder, Priest, Soon the Darkness, RED, Black Water Transit, Out of the Blue.

JAMES MARSDEN (Chris Vanowen) James oynadığı farklı türde filmler ile kendine Hollywood’da isim yaptı. James en son HBO yapımı Westworld adlı bilim kurgu filminin çekimlerini tamamladı. Bu filmden sonra Marsden’i 2015 Sundance Film Festivalinde galası yapılacak D-Train adlı komedi filmde izleyeceğiz. Aynı sene içerisinde Siena Miller ve Vince Vaugn ile Unfinished Business adlı filmde de rol alacak.
James Marsen’in rol aldığı diğer filmler: Welcome to Me, The Best of Me, The Butler, Enchanted, The X-Men Trilogy, Hairspray, The Notebook, Superman Returns.


WENTWORTH MILLER (Luke Seacord) Prison Break adlı dizinin Micheal Scofield’i olarak tanıdığımız Wentworth 2006 senesinde televizyon dizisinde en iyi erkek oyuncu adaylığı kazanmıştı.
Wentwoth Miller’ın rol aldığı televizyon şovları: “Buffy the Vampire Slayer,” “Joan of Arcadia,” “Ghost Whisperer,” “Law & Order: Special Victims Unit” and “House M.D.”

ERIC STONESTREET (Marty Landry) Modern Family dizisinden tanıdığımız Eric bu rolü ile 2 Emmy Ödülü kazanmıştır. Oyuncu Screen Actors Guild Awards (2012, 2013, 2015) adaylığı da kazanmıştır.
Eric Stonestreet’in rol aldığı filmler: Identity Thief, Bad Teacher The Day the Laughter Stopped.



YÖNETMEN
ERIK VAN LOOY
The Loft filmi ile 2008’de Belçika’da bütün gişe rekorlarını kırdı.
Van Looy 1962 yılında Belçika’da doğmuştur. 1982-1991 yılları arasında kısa film yönetmenliği yapmıştır. Bu filmler arasında Oedipus Only Lives Twice, The Lice Corps, Dr. Tritsmans ve Yuppies vardır.
1999 yılında başrolünde Mickey Rourke’nin olduğu ilk İngilizce filmi Shades’i yönetmiştir.
2003 yılında Van-Looy Amerika’da ‘‘The Memory of a Killer’’ ismiyle çıkan filmi TIME magazin tarafından yılın en iyi 10 filmi listesine girmiştir.



Filmin mmknmrtb notu :: 

The Loft'un 2008 yılında çekilen ilk nüshasını izledikten sonra, olayı şöyle özetlemişim:
Değişik karakterlerde beş ‘iyi arkadaş’, bir çatı katı, beş anahtar, yatakta bir ceset; evli erkekler, evli kadınlar, bekar kızlar, yasal ilişkiler, yasak ilişkiler, komplolar, çıkarlar, çıkarda birleşenler, şüpheliler, şüphede birleşenler..

İşte şimdi de karşımızda, özellikle sonu gelmeyen sürprizlerle süslü ilginç senaryosu ve bir 'Belçika' yapımı oluşuyla dikkatimi çeken o 'güzelim' filmin, hem de aynı yönetmen tarafından -sırf dili İngilizce olsun diye- çekilmiş 'remake'i var..
Ki sonuç olarak özüme pek anlamsız, renksiz ve ruhsuz gelen bir iş ortaya konmuş diyebilirim..

Bu arada unutmadan söyleyeyim, 2010 yılında aynı filmin Hollanda malı bir versiyonunu daha izlemiştik ki o dahi bu son nüshanın çok çok fevkinde bir film idi..

  2 / 5