27.10.14

"Yavuz Turgul’dan Terrence Malick’e Sinema Yazıları" çıktı!.


Oğuzhan Ersümer, Altıkırkbeş’ten çıkan Bilimkurgu Sinemasında Cyberpunk adlı kitabının ardından Altyazı, Sekans, Toplumbilim, Sufi Araştırmaları ve Özne Felsefe gibi dergilerde yayımlanmış sinema yazılarını Yavuz Turgul’dan Terrence Malick’e Sinema Yazıları adlı kitapta topladı.

Hayalperest Yayınları’ndan çıkan kitapta, üç yazı, sinemada yaratılış mitleri, beden ve siberpunk üzerine.
Diğer on yazı ise on yönetmene odaklanıyor: Yavuz Turgul, Onur Ünlü, John Woo, David Cronenberg, Martin Scorsese, Brian De Palma, Ethem Özgüven, Chris Marker, Bernardo Bertolucci ve Terrence Malick. 


“Yavuz Turgul’dan Terrence Malick’e bir yol… Böyle bir yolu hayal etmek bile hoşuma gidiyordu ve bu yolu ilk düşündüğümde yalnızca bir hayaldi.” diyerek söze başlayan yazar, kitabın önsözünde, sinemayla olan ilişkisinden bahsederken şu cümleleri kullanıyor:
“Edgar Morin’in sinema antropolojisi üzerine yaptığı çalışmalardan haberdar olduğumda çok etkilenmiştim. İlk kez film izleyen ilkel toplulukların, perdede kendi ruhlarıyla karşı karşıya oldukları fikrine kapıldıklarını tespit etmişti Morin. Onlar için filmsel gerçeklik, fiziksel gerçeklikten ayrılmaz bir boyuta sahipti. Bizler içinse, sinemanın insanlar için ne çapta bir yolculuk vaat edebildiğine dair - klasik literatürde özdeşleşme adı verilen - sembolik bir hâl… Böylesi bir yolculuktan çıkan sonuçların bir bütün içinde okuyucuyla buluşmasından mutluluk duymaktayım.”

Yavuz Turgul’dan Terrence Malick’e
               Sinema Yazıları  

Oğuzhan Ersümer

Hayalperest Yayınları
192 syf. / 2014