1.3.14

Two Mothers :: Aşk-ı Memnu


'Korkut, yönet ve sömür' şiarlı bir yapay gücün önemli silahları olan hangi toplumsal değer (Gelenek, töre, ahlâk!), hangi toplumsal kurum (Din, aile, hükümet, devlet!), doğanın ta kendisinin ya da onun -ta kalu beladan beri- özel bir uzantısı olan insan doğasının müthiş gücü önünde tutunabilir ki!.

Bu hususta herhangi bir şüpheniz varsa eğer -ve biraz da cesaretiniz!- buyrunuz Anne hanımefendi size buna dair güzel bir öykü anlatsın; her şeyi, her gerçeği, hem de ta en başından itibaren..

Lil (Naomi Watts) ile Roz (Robin Wright), Avustralya'nın doğu yakasında bulunan bir kasabada -ki iyi bilirim oraları- arkasında orman, önünde şahane bir deniz uzanan cennet gibi bir koyda, birbirlerine komşu iki evde doğmuş, büyümüş ve sonra da birbirinden yakışıklı oğullarını büyütmüş, birbirinden alımlı iki kadın dostumuzdur..




Bunlar yine bir gün plajda güneşlenirken, denizde sörf yapan ve iki iyi arkadaş olan oğullarına gözleri takılır..
Çocuklarının ne kadar da büyüdüklerinden, ne kadar da yakışıklı birer erkek olduklarından falan bahsederlerken, içlerinde bir yerde -benim bilemediğim- bi şeyler titremiş olmalı ki bu iki koca kadın bundan böyle diğerinin ergen oğluna, 'kötü gözle' bakmaya başlar..

Bu zamana kadar teyzeleri olarak gördükleri 'mihrabı yerinde' bu kadınlara karşı giderek oğlanlar da ilgi duyacak ve gençlerden Ian (Xavier Samuel) Roz'la, Tom (James Frecheville) da Lil'le resmen aşk yaşayacaklardır..




Adıyla bu denli oynanarak değiştirilip durulan başka bir film ben hatırlamıyorum..
İstanbul Film Festivali'nde Two Mothers olarak izledik, sonra Perfect Mothers'a dönüştüğünün haberini aldık, en sonunda da Adore olarak karşımıza çıktı.. *
Yalnız Türkçe ismi hiç değişmedi: Yasak Aşk!.

Aşkolsun yani.. Halid Ziya'nın Osmanlı döneminden kalma Aşk-ı Memnu'su da dahil, işine gelmeyen her türlü aşkı 'yasak' olarak damgalayan bu riyakâr zihniyetin günümüzdeki temsilcileri büyük bir özveriyle buldukları, seyirciyi oltaya çekeceğinden de emin oldukları, çok çok orijinal ve aşırı yaratıcı bu adı hiç değiştirirler mi?.




Two Mothers, her defasında beklenenin aksine gelişmelerle ilerleyerek seyircinin ilgisini sürekli ayakta tutan, her türlü yapay engellere, ikiyüzlü engelcilere karşın aşkın ölümsüzlüğünü savunan, son derece özgün ve cesur bir senaryoya ve de bunu başarıyla işleyen bir yönetmene sahip..

İnsanı duygusuz bir yaratık olarak görmeyi tercih eden, onun mutluluğunu kale bile almayan -aslında ise birer nifak yuvası olan- bilumum toplumsal kurumlara nanik yapan, gayet iyi bir drama bu..


Two Mothers / Yasak Aşk

Yönetmen: Anne Fontaine
Senaryo: Anne Fontaine, Doris Lessing (kitap)
Oyuncular: Naomi Watts, Robin Wright, Xavier Samuel, James Frechevile
Yapım: Avustralya-Fransa, 2012, 111´

7   /10



* Bu filmi izlememizin ve yazıyı yazmamızın üzerinden tam 10 yıl geçmiş..
Bugün bu yazıyı 'tarihte bugün' köşesine girerken IMDb'de gözümüze çarptı ki filmin adı tekrar değişmiş ve Adoration olmuş!
Kendilerine "El insaf" diyor, sizlere ise en derin saygılarımızı sunuyoruz..
  1 Mart 2024