8.2.14

!f İstanbul : Sanat Hayat İçindir


!f İstanbul’un bu yıla özel hazırladığı “Sanat Hayat İçindir!” bölümü, hayatla sanatı buluşturuyor ve yılın merakla beklenen belgesellerini bir araya getiriyor.

Aralarında Oscar adayı Cutie and the Boxer’ın da bulunduğu bölüm, sanat tutkunlarının kaçırmaması gereken bir seçkiden oluşuyor.

13 Şubat’ta başlayacak 13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nin bu yıla özel hazırladığı yeni bölümlerden biri de “Sanat Hayat İçindir!” adını taşıyor.

Sanatçılarla hayatlarının, portrelerle çekildikleri anların, resimle sinemanın, yasaklarla onların sınırlarını zorlayanların hikâyelerinin buluştuğu bu bölümde 7 film gösterilecek.


Vivian Mayer’den Nan Goldin’e, ustalar geçidi

Sundance’te Belgesel dalında yönetmenlik ödülü, Tribeca’dan da Seyirci Ödülü’nü kapan, boks gibi şiddet içerikli bir sporu, son derece artistik bir biçimde resim sanatına yansıtan Ushio Shinohara ile kendisi gibi sanatçı olan eşi Noriko’nun birlikte açacakları sergiye hazırlıklarını konu alan, 2014 Oscar’larında da En İyi Belgesel adayı Cutie and the Boxer/Genç Kız ve Boksör; Alfred Hitchcock’tan David Lynch’e birçok sinemacıya ilham kaynağı olmuş Edward Hopper’ın 13 tablosunda gördüğümüz bir kadının hikâyesini 1920’ler Amerika’sını arka plana alarak yeniden hayal eden sıradışı belgesel Shirley: Visions of Reality/Shirley: Gerçekliğin Kehanetleri; aslında bir illüzyonist ve yazar Teller’ın ilk sinema filmi de olan, eğlenceli bir sanat dedektifliği hikâyesi anlatan Tim’s Vermeer/Tim'in Vermeer'ı; baskının ve sansürün kol gezdiği Belarus’ta bir tiyatronun perde arkası öyküsünü gizlice kaçırılan arşiv görüntüleri ve sansüre direnen röportajlarla anlatan Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus/Belarus'un Sakıncalı Unsurlarının Tehlikeli Eylemleri; bugün Amerikan fotoğrafı için tartışmasız bir öneme sahip olan Vivian Maier’ın keşfedilme sürecini konu alan Finding Vivian Maier/Vivian Maier’in Peşinde; Fransız fotoğrafçı ve kışkırtıcı sokak sanatçısı JR’ın dünya ölçeğinde katılımcılarla gerçekleştirdiği Inside Out projesini konu alan Inside Out: The People's Art Project/Tersyüz: İnsanların Sanat Projesi; gerek özel yaşamı gerek çektiği fotoğraflarla tartışmalar yaratan Nan Goldin’in yaşamı ve çalışmalarını konu alan Nan Goldin - I Remember Your Face/Nan Goldin - Yüzünü Hatırlıyorum, sanat tutkunlarını bekliyor.



Bölümün festival konukları da filmler kadar heyecan verici! 

Nan Goldin - Yüzünü Hatırlıyorum’un yönetmeni Sabine Lidl ve filmin efsanevi kahramanı Nan Goldin, 15 Şubat’taki gösterime katılacak ve seyircilerin sorularını yanıtlayacaklar.

Dünyaca ünlü fotoğraf ve video sanatçısı Nan Goldin ayrıca, 17 Şubat’ta Salt Beyoğlu’da yapılacak “Küçük Sohbetler”e katılacak ve Tuna Erdem’in moderatörlüğünde kendini, işlerini ve ilham kaynaklarını seyircilerle paylaşacak.


Ayrıntılı bilgi için..