21.11.14

Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı :: Hitler'ler Tükenmez!.


Bertolt Brecht’in 1941 yılında yazdığı ve bugün bile günümüze ışık tutabilen Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı'nı, çağdaş bir yorumla seyirciyle buluşturan Tiyatroadam, adeta inat ve umut aşılıyor!

Oyuncuların yaklaşık 36 karaktere dönüştükleri ve müziklerin, oyuncular tarafından akapella (insan sesiyle) olarak yapıldığı 9 ödüllü oyun, 22 Kasım Cumartesi akşamı saat 20:30’da Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde, 25 Kasım Salı akşamı saat 20:00’de Sabancı Gösteri Merkezi’nde, 26 Kasım Çarşamba akşamı saat 20:30’da ise Ortaköy Afife Jale Sahnesi'nde tiyatro severlerle buluşacak!

2007 yılında yönetmen Serdar Akar süpervizörlüğünde kurulan, 7 sezondur ekip ruhu ve oyuncu performanslarıyla dikkat çeken Tiyatroadam, mizahi oyunlarla kendine özgü bir tarza sahip.
Bu sezon, 20. yüzyılın en etkili Alman şairi, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni olarak nitelendirilen, Epik Tiyatro’nun kurucusu Bertolt Brecht’in Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı adlı oyununu seyirciyle buluşturan Tiyatroadam, düşündürüp, sarsarken; ayrıcalıklı bir neşe sunma konusunda da iddialı.

Brecht’in savaş döneminde yazdığı bu 'anti-faşist' oyunda, Hitler'in iktidara yürüyüş öyküsü ile ünlü Chicago'lu gangster Al Capone'un öyküsü örtüştürülüyor.

Oyunda, günübirlik çıkarlar adına iktidar ve sermaye sahiplerinin yasaları çiğneyerek işbirliği yaptığında; ülke siyasetinin, toplumsal düzenin onarılmaz ve geri dönülemez bir baskı rejimine dönüşebileceği gerçeği gözler önüne seriliyor.




Epik Tiyatro’nun özüne uygun, çağdaş bir yorumla Ümit Aydoğdu tarafından sahneye konan ve Yücel Erten’in çevirisiyle dilimizle buluşan  Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı'nda; Aşkın Şenol, Ayça Koyunoğlu, Berk Yaygın, Çetin Kaya, Deniz Özmen, Fatih Koyunoğlu, Gökhan Azlağ ve Neslihan Arslan başarılı performansıyla göz dolduruyor.

Baş döndürücü bir tempo ve coşkuyla alışılagelmişin dışında bir tiyatro lezzeti sunan oyunun müzik direktörlüğü Oktay Köseoğlu’na, ışık tasarımı Yüksel Aymaz’a, dekor ve kostüm tasarımı ise Barış Dinçel’e ait.





dostlar ::

Dostlar Tiyatrosu'nun şiir, şarkı ve öykülerden uyarlayıp oluşturduğu 'Ben Bertolt Brecht' projesiyle, Brecht Usta'nın benzersiz sanatını yeniden hatırlayıp hayırla yadettikten sonra gelen bu oyun, eksiksiz ve de kusursuz bir Epik Tiyatro ziyafetiyle ruhumu -bi güzel- doyurdu..

Ciddiyeti kuşkusuz, taş gibi de sağlam metnini, bu tiyatro türünün kendine has sarkastik üslubuyla eğlenceli bir dile eviren oyun, 'a capella' usulü müziğin de etkisiyle gayet coşkulu bir seyirlik haline geliyor..

Oyunun tüm ağırlığını eşit olarak sırtlanan sekiz oyuncunun, belli bir sırayla bütün rolleri üstleniyor olması, bu yapımın en büyük özelliği..
Bu yüzden sahnede, kadınlar da dahil, sekiz farklı tipten tam sekiz adet -örneğin- Arturo Ui izleniyor..



Bu 'fiili durum' oyunculardan fazladan bir efor talep ederken, seyirciyi de -belli bi düzeyde- uyumsal yoğunlaşmaya zorluyor..

Sonuçta, oyuncu ve seyircinin aynı anda ve de paralel bir hususta gösterdikleri bu 'artı çaba' Epik Tiyatro'nun önemli bir unsurunu karşılayarak, seyircinin ilgisini oyunun işleyişine çekmeyi sağlıyor..

Benzer şekilde, tüm dekor, kıyafet ve karakter değişimleri tamamen seyircinin gözü önünde -hem de şarkılar söylenerek- gerçekleştiriliyor ki bu da türün olmazsa olmazı 'Yabancılaştırma Efekti' gereksinimini layıkıyla karşılıyor..

Oyun, Arturo Ui'yi belirli bir kişi olarak değil de, değişik 'meslek'lerden farklı 'insan' portrelerinin içine konabileceği bir çerçeve gibi görür..




Arturo Ui, memleketi haraca bağlayan bir gangster mi?.
Paranın parayı hortumladığı bir düzende, servetini kâr denen -asla kaybettirmeyen- bir  mekanizmayla bir çığ gibi büyüten bir patron mu?.
Yoksa, sandıktan çıkmak, en tepede nutuk atmak ve sülalece ihya olmak için her türlü kirli yolu denemekten kaçınmayan bir politikacı mı?.
Hitler mi mesela?.
Korkunç bir bela olarak dünyanın başına çöreklenip, insanlığın kanını emen!?

Ne farkeder ki?.
Son tahlilde- bu yiyiciler, yürütmeciler ve vampirler arasında ne fark var ki..



Bilgi için:
www.tiyatroadam.com
www.biletix.com