14.10.13

Machete Kills :: Dünyayı Kurtaran Palalı


Meksika eşrafından değerli bir ağbimiz olan Machete Cortez (Danny Trejo), özellikle -her türlü yasa dışı ve pis işlerin döndüğü- 'ABD - Meksika' sınırına tekâbül eden geniş bölgede 'Federal Ajan' olarak canla başla vazife gören, yiğit bir 'ihtiyar delikanlı'dır..

Her ne kadar, emperyalizmin ağababası ABD adına çalışması azıcık canımızı sıkıyorsa da gerek efendiliği, gerekse de 'çok kötü'ye karşı 'az kötü'nün yanında yer almasıyla sevgi ve saygımızı kazanmış Machete Dayı, bu aralar başı sıkışan Mr. President (Charlie Sheen) tarafından yeni bir angaryayla görevlendirilir..

Tüm gezegeni -yani ABD'yi!- yok edebilecek güçteki bir silaha sahip olan Mendez’i (Demian Bichir) etkisiz hale getirmek kahramanımızı biraz zorlayacaktır..


Falan filan işte..
Aman allasen!. 
Ben de ne anlatıyorum ki iki saattir..


Öyküsünü bilmenin belki de en gereksiz olduğu film serilerinden biridir Machete..
Ne anlattığı değil de nasıl anlattığı çok daha önemli olan, adeta bir sirk gösterisidir bu..
Ya da hiç bir masraftan kaçınılmamış bir Freak Show!.

Dünyanın en çirkin ama en iyi kalpli 'palalı'sı Machete, bedenleri doğrayıp kafaları koparmaya devam ediyor..


Zaman zaman eğlendirse de her açıdan mükemmele yaklaşan ilk filmin zayıf bir benzeri olarak da vasatı pek aşamıyor bu kez..

İlk filmin mirasını yemeyi anlayışla karşılayabilirim; tamam da, serinin özelliği olan absürt anlayışta iyice dibe vurularak saçmalamaya kalkışmayı ise Robert Rodriguez'e hiç yakıştıramam..
Sırf ilginçlik olsun diye uydurulmuş, olaya hiçbir katkısı olmayan 'işlevsiz' karakterlerin filmde cirit atması gibi mesela..


Bu arada, salak bir 'sözde devrimci'nin varlığı dışında -ilk filmdeki insanı ister istemez heyecanlandıran- 'devrimci solculuk'tan da zerre eser kalmamış..

Kaldı ki ben de Rodriguez'den ikinci bir Sin City yapmasını bekliyor değildim..
Beklentim, serinin ilk filmindeki 'samimiyet'ini yitirmemiş, dengeli bir iş ortaya çıkarmasıydı sadece..


İlerde bu durumu bile arayabilir miyiz?.
Valla mümkün..
Bir sonraki filmde yönetmenin daha da saçmalayabileceğini, kahramanımız Machete'nin uzaya gönderilip, mücadelesini orada sürdürecek olmasından anlayabiliriz..

Tabii önyargılı da olmamak lâzım..
Belki de uzaya çıkmak hem yönetmene, hem de kahramanına iyi gelecektir..
Kim bilir..



  3 5


Machete Kills / Ustura Dönüyor

Yönetmen: Robert Rodriguez
Senaryo: Kyle Ward, Robert Rodriguez ve Marcel Rodriguez (öykü)
Oyuncular: Danny Trejo, Amber Heard, Mel Gibson, Lady Gaga, Charlie Sheen, Michelle Rodriguez, Antonio Banderas, Cuba Gooding Jr.
Yapım: 2013, ABD - Rusya, 107'