31.8.13

Fazıl Say: Mezopotamya & Universe Senfonisi


Fazıl Say’ın 2011’de bestelediği Mezopotamya Senfonisi ve 2012’de bestelediği Universe Senfonisi’nin yer aldığı yeni albümü tüm dünyada ve ülkemizde dinleyicilerle buluşuyor.

Prömiyerini 23 Haziran 2012’de İstanbul Müzik Festivali kapsamında yapan İKSV’nin özel siparişi olan Mezopotamya Senfonisi, şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük orkestra düzenlemelerinden biri olarak görülüyor.
Aynı zamanda Say’ın ikinci senfonisi olma özelliğini de taşıyan eser, müzikal yapısı ile eleştirmenlerin ve dinleyicilerin ilgisini çekmiş durumda.


Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası  tarafından seslendirilen ve 55 dakikalık bir hikaye anlatan Mezopotamya Senfonisi, birbirinden değerli solistleri ile hayat buluyor.
Senfoni, ünlü Alman theremin sanatçısı Carolina Eyck, uluslararası yarışmalarda kazandığı dereceler ile dünyaca ünlü flüt sanatçılarından biri olarak kabul edilen Bülent Evcil, uluslararası yarışmalarda jüri üyesi olarak görev yapan Harp ve Bas-Blok Flüt sanatçısı Çağatay Akyol ve piyanoda Fazıl Say’ı bir araya getiriyor.
Bir çeşit “Çalgılar Operası” tekniği görülen senfoni, iki kardeşi temsil eden BasFlüt ve Bas Blok Flüt tarafından anlatılıyor.
Theremin ise, Mezopotamya’nın koruyucusunu sembolize eden bir Meleğe hayat veriyor.
Mezopotamya Senfonisi, besteci için bir barış çağrısı anlamına geliyor.


Albümde yer alan diğer eser ise Universe Senfonisi. Fazıl Say’ın Mozarteum Orchester Salzburg siparişi üzerine 2012’de bestelediği eser, ilk kez 07 Ekim 2012’de Salzburg’da seslendirildi. Altı bölümden oluşan eserde Say, astronomik verilerden yola çıkarak ve 2012 yılının bilim verilerine dayanarak Büyük Patlama / Evrenin Genişlemesi / Gliese 581g’ nin Dünya benzeri bir gezegen olması / karanlık maddede analiz olarak Tanrı Parçacığı’nın bulunmasını anlatıyor. Dört farklı armonik yapının ve ritmik öğelerin ilgi çekici şekilde kullanıldığı eser 28 dakika sürüyor.

Bestecinin uzun zamandır beklenen albümü  IMAJ ve Naive tarafından CD ve dijital olarak dinleyiciye sunuluyor. Önümüzdeki aylarda piyasaya çıkacak konser kaydı ve belgesellerin oluşturduğu DVD ise özel görüntülerin yanı sıra muhteşem bir kayıt tekniği içeriyor. Mustafa Toygun Özdemir tarafından yapılan özel kapak resmi ve özenle hazırlanan kartonet tasarımları ile CD ve DVD, tecrübe edilmeye değer bir sanatsal zenginlik sunuyor.

Piyanistliğinin yanı sıra besteciliği ile de ön plana çıkan Fazıl Say, kendisini farklı yollarda geliştirerek olgunlaştırdığı iki senfonisinin yer aldığı  albüm için oldukça heyecanlı olduğunu belirtiyor. 2014 yılında dünya klasik müzik arenasının en önemli kurumlarından Viyana Konzerthaus’un lokal sanatçısı olarak özel konserler verecek olan sanatçı, 28 - 29 Ağustos tarihlerinde ise Bodrum ve Marmaris konserlerinde dinleyicileriyle buluşmaya hazırlanıyor.




“Fazıl Say ilk tanıdığımda piyanosunun tuşlarına inat ve tutkuyla erişen küçücük bir çocuktu. Yıllar geçti, dünyanın dört bucağında tanınan büyük bir virtüöz oldu. Hep kendini aşmasını sevinçle izledim.
Mezopotamya Senfonisini dinleyince, bestesinde bu toprakların özgün sesini, şiirini duydum, bunun mutluluğunu yaşadım. Büyük bir kültürel zenginliğin tadına vararak yepyeni bir ses yaratmıştı. Fazıl Say Türkiye için bir mutluluktur.”

Yaşar Kemal



Mezopotamya Senfoni No.2 Belgesel: http://www.youtube.com/watch?v=WQ3Gf9PLUO8

Universe Senfoni No.3 Belgesel: http://www.youtube.com/watch?v=tXMjVohqFf8



E-posta: info@fazilsay.com

Tel: 0 212 227 69 37

Web: www.fazilsay.com