25.11.12

Gözetleme Kulesi :: Kendilerinden Kaçarken Karşılaşanlar


Edebiyat okumak için baba evinden ayrılan Seher (Nilay Erdönmez), kaldığı dayısının evinde başına gelenler yüzünden, yeniden yollara düşer..

Sonunda, Tosya'da, otoyol kenarındaki küçük bir dinlenme tesisinde iş bulan kızımız, burada kendisine ayrılan bir odada kalmaya başlar..

Önce otobüs hostesliği daha sonra da lokantada aşçılık yapan Seher'in, her geçen gün acilleşmeye başlayan önemli bir sorunla başı derttedir..

Seher gibi ailesinden uzakta ve yalnız başına takılan Nihat (Olgun Şimşek) da, hemen hemen aynı yerdeki ormanlık bölgenin en tepesindeki Dipsizgöl Yangın Gözetleme Kulesi'ne bekçi olarak sığınmıştır..


Ağır acılarla dağlanmış geçmişlerinden ve çaresizlikle kararmış bugünlerinden yani aslında bizzat kendilerinden kaçan bu iki genç insanın yaşantılarının kesişmeleri, öylesine olumsuz şartlarda meydana gelmiştir ki bundan bir umudun doğmasını beklemek, neredeyse hayaldir..


Hem içerdiği otoyol ve dinlenme tesisi, hem de 'erkek şehvetinin kurbanı' iki genç kızın varlığıyla Yeşim Ustaoğlu'nun Araf'ını hatırlatan Gözetleme Kulesi, Pelin Esmer'in yazıp yönettiği ikinci uzun metrajlı filmi..


Başlangıçta kahramanları hakkında ketum davranan film, yeri zamanı geldikçe açılan katmanlarla seyircisini bilgilendirme işini o kadar ustaca beceriyor ki hayran olmamak elde değil..

Ölümcül trafik kazalarından ensest ilişkilere, kadına uygulanan ayrımcılıktan tecavüze ve kürtaj yasağına kadar, ülke gündemini sürekli meşgul eden bir dizi meseleyi, derli toplu öyküsüne güzelce yerleştiren Esmer, ilk uzun metrajı olan 11'e 10 Kala'yla kendisine bağlanan umutları boşa çıkarmayarak, neredeyse kusursuz bir işçilikle filmini oluşturmuş..




Yönetmen ve senarist: Pelin Esmer
Tür: Dram
Oyuncular: Olgun Şimşek, Nilay Erdönmez, Menderes Samancılar
Yapım: Türkiye, 2012


  3.5 / 5