20.11.12

Friends With Kids :: Ailem Sensin



'Adamımız' Jason (Adam Scott) ve 'kızımız' Julie (Jennifer Westfeldt), uzun yıllardır süren yakınlıkları sonucunda, birbirleri hakkındaki en ufak detayları dahi bilen iki iyi arkadaştır..

İki ayrı cinsiyetten, iki güzel insan oldukları ve birbirlerini sevdikleri halde, başkalarıyla birlikte olmaları ve de 'sadece arkadaş' kalabilmeleri biraz ilginçtir tabii..

Sık sık buluştukları diğer arkadaşları zamanla evlenmiş ve çoluk çocuğa karışmışlardır..
İkilimizin, bekâr ve çocuksuz kalmış olmaları, kendilerini bile rahatsız eder gibidir..

Öte yandan, 'evli ve çocuklu' arkadaşlarının hallerine bakınca, onların bu tercihlerinin pek mutluluk kaynağı olmadığı da ortadadır..




Bundan gerekli dersi çıkaran Jason ve Julie, çok daha farklı bir yol denemede anlaşırlar: Evlenmeden hatta 'sadece arkadaş' kalarak çocuk yapmak..
Bu durumda -teknik olarak- bir geceliğine de olsa cinsel bir birliktelik yaşamaları -maalesef- kaçınılmazdır..


Evliliğin ne boktan bir ilişki biçimi olduğunu siz benden daha iyi biliyorsunuz..
Peki ya çocuk yapmanın nasıl bir bela olduğunun bilincinde misiniz?.




Bundan haberiniz yoksa eğer, çocuk denen 'sevimli bela'nın varlığının -kadın ya da erkek- her insanın en derinlerinde saklı kötülük hücrelerinin kapısını açmada birebir olduğunu ve evlilik denen kâbusu bile bitmeyen bir karabasana dönüştüreceğini bu filmin bazı sahnelerinde görür gibi olacaksınız, sakın şaşırmayın..

O kadar da uzun boylu değil tabii, daha sonra belanın sevimli tarafını parlatmaya başlayan film, yine o malum masalın plağını döndürmeye başlayacak: Tatlı aşklar, güzel çocuklar ve mutlu aileler..




Cinsellik konusunda -mümkün olduğu kadar- açık sözlü oluşuyla takdirimi kazanan film buna karşın -hem de birlikte yaptıkları bir çocuk ortadayken- bir erkekle, bir kadının 'sadece arkadaş' olarak birbirlerini sevmeleri gibi, palavra yanı oldukça kabarık bir teoriyi de savunuyor..

Öte yandan, birbirlerini -iki kardeş gibi- çok iyi tanıyan bir erkekle bir kadının, cinsel açıdan hiçbir çekicilik yaşamayacaklarını savunur gibi yapan filmin -şartlar oluştuğunda- 'romantik' pozisyona düşen kişi olarak erkeği değil de kadını seçmesi, gerçekçiliği oldukça zorluyor..




Ancak, finale doğru, aynı kadın, bunun intikamını soğukkanlı bi şekilde aldığında, olayların gidişi de daha doğru, yani gerçek bir pozisyona yerleşiveriyor..

Jennifer Westfeldt'in, yazıp yönettiği ve oynadığı bu ilk film, hiç de amatörce değil..
Ancak, sonunda ne olacağını daha başından itibaren hissedip de emin olduğumuz bir film için, daha çok çaba harcamalı sanki..
Kararlaştırılmış hedefe hazırlık çalışmaları gereksiz bi şekilde uzadıkça, sona doğru sıkılmadan filmi izleyebilmek, birazcık güçleşiyor..






2.5/5


Friends With Kids / Mükemmel Plan

Yönetmen ve senarist: Jennifer Westfeldt
Tür: Komedi
Oyuncular: Jennifer Westfeldt, Adam Scott, Maya Rudolph
Yapım: ABD, 2011, 107'