21.6.12

The Divide :: Mahşerde Buluşanlar



Bir apartman dairesinin penceresinden gördüğümüz kadarıyla büyük bir kente -muhtemelen de New York'a- teröristler tarafından nükleer bombalı bir saldırı düzenlenmiştir..

Bu yaşanan 'Kıyamet' üzerine, aynı apartmanın, korku ve panikle kaçışan sâkinlerinden hayatta kalabilen bir kaç kişi -tabii ki film ekibi de!- hep birlikte, binanın sığınak tertibatlı bodrumuna doluşurlar..

Apartman kapıcısının yönlendirmesiyle ve kendi istekleriyle girdiği bu bir nevi mezardan -zaman ilerledikçe- isteseler de çıkamayacak duruma gelen apartman ahâlisinin hemen her bireyi, hatta kötülüğe ezelden meyilli bâzıları zebânileşerek değişime uğrayacaktır..



Burada olacaklar -aslında filmin tamamını da kapsayan- akla ziyan bir şiddetin körüklediği, kanın pisliğe karıştığı iğrenç bir dehşetin günler boyunca hüküm sürdüğü, korkunç bir kâbustan ibarettir..

Anca filmin finalinde bu cehennemden çıkabilen kameranın 'bize' gösterdiği manzaraysa, başka bir cehennemi işâret etmektedir..


Kan ve pislik banyosu olarak hatırladığım Frontière(s) adlı filmiyle -tek başına- Fransız sinemasında devrim (!) yaptığını zanneden yönetmen Xavier Gens, bu 'kıyamet sonrası' filminde de kendini hiç frenlemeden, şiddetin ve de pisliğin en derin yerine kamerasını sokarak, âdeta 'Yaşasın Şanlı Sinema Devrimim' sloganı atıyor..




Belli ki film şunu amaçlıyor: 'Seçme karakterler'den oluşturulmuş bir kadroyu, hiç bulaşma /açıklama zahmetine girmeyeceğimiz bir nedenle ve oldu bittiye getirecek bir şekilde kapalı bir bölüme kapatalım da görsün o zaman millet, bak neler oluyor neler..

İzlerken, üzerinize resmen boca edilen bütün bu pisliği tolere edebilmenin yanı sıra, her normal zekâlı insanın aklına gelebilecek bir dizi 'önemli' soruyu tamamen 'duymazlıktan gelen' problemli senaryosunu da siz görmezden gelebilirseniz eğer, heyecan ve gerilimi sürekli ayakta tutmaktan başka bir derdi olmayan bu filmden keyif almanız muhtemel..


The Divide / Mahşer Günü

Yönetmen: Xavier Gens
Senaryo: Karl Mueller, Eron Sheean
Tür: Korku, bilimkurgu, gerilim
Oyuncular: Lauren German, Michael Biehn, Milo Ventimiglia
Yapım: Almanya-ABD-Kanada, 2011, 112

  2.5 / 5