5.5.23

The Pope's Exorcist / Şeytanın Düşmanı

 


Akademi ödüllü ünlü oyuncu Russell Crowe’un, yaşamı boyunca 100.000'den fazla şeytan çıkarma ayini gerçekleştiren Peder Gabriel Amorth’u canlandırdığı The Pope's Exorcist / Şeytanın Düşmanı, İtalyan Katolik rahibin kitaplarında anlattığı hikâyelerden esinleniyor.



Doğaüstü olaylara ilgi duyanların ve korku sineması hayranlarının merakla beklediği Şeytanın Düşmanı, sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 

Vatikan’ın Baş Şeytan Çıkarıcısı Peder Gabriel Amorth’un gerçek notlarından esinlenen filmde, Amorth’un küçük bir çocuğa musallat olan şeytanı çıkartmaya çalışırken Vatikan’ın gizli tutmaya çalıştığı asırlık komplosunu ortaya çıkarması konu alınıyor.





Yaşamı boyunca 100.000'den fazla şeytan çıkarma gerçekleştiren İtalyan rahip Amorth rolünde Russell Crowe’un yer aldığı filmde, Akademi ödüllü ünlü oyuncuya Daniel Zovatto, Alex Essoe ve Franco Nero eşlik ediyor.

Ülkemizdeki dağıtımını TME Films’in üstlendiği Şeytanın Düşmanı, 5 Mayıs’ta sinemalarda olacak.  



The Pope's Exorcist / Şeytanın Düşmanı


Yönetmen: Julius Avery

Senaryo: Michael Petroni ve Evan Spiliotopoulos

Hikâye: Michael Petroni ve R. Dean McCreary & Chester Hastings

“An Exorcist Tells His Story” ve “An Exorcist: More Stories” adlı kitapların yazarı: Fr. Gabriele Amorth

Oyuncular: Russell Crowe, Daniel Zovatto, Alex Essoe ve Franco Nero

Yapımcı: Doug Belgrad, Michael Patrick Kaczmarek, Jeff Katz

Yürütücü Yapımcılar: Jo Homewood, Sophie Cassidy, Edward J. Siebert, SJ



Yapım Notları



Vatikan’ın Baş Şeytan Çıkarıcısı Rahip Gabriele Amorth’un başından geçen gerçek olaylardan esinlenen Şeytanın Düşmanı, Şeytanın ele geçirdiği bir çocuğun durumunu incelediği sırada Vatikan’ın yüzyıllardır gizli tutmaya çalıştığı bir komployu ortaya çıkartan Amorth’un (Oscar Ödülü® sahibi Russell Crowe) hikayesini anlatıyor.

Screen Gems ve 2.0 Entertainment birlikte, bir 2.0 Entertainment / Loyola Productions yapımı olan, Julius Avery’nin yönettiği Şeytan’ın Düşmanı filmini sunar. Filmin başrollerini Russell Crowe, Daniel Zovatto, Alex Essoe, ve Franco Nero paylaşıyor. 
Yönetmen Julius Avery. Yapımcıları Doug Belgrad, Michael Patrick Kaczmarek ve Jeff Katz. Senaryosunu Michael Petroni ve Evan Spiliotopoulos’un yazdığı filmin senaryo taslağı R. Dean McCreary & Chester Hastings ve Jeff Katz’a aittir.

Filmin konusu, Rahip Gabriele Amorth’un yazdığı “An Exorcist Tells His Story (Bir Şeytan Çıkarıcı Hikayesini Anlatıyor)” ve “An Exorcist: More Stories (Bir Şeytan Çıkarıcı: Daha Fazla Hikaye)” kitaplarında dayanmaktadır. 
Filmin yürütücü yapımcıları Jo Homewood, Sophie Cassidy ve Edward J. Siebert, SJ. Görüntü yönetmeni Khalid Mohtaseb. Yapım tasarımcısı Alan Gilmore. Kurgucusu Matt Evans. Kostüm tasarımcısı Lorna Marie Mugan. Müzikler Jed Kurzel’e ait. 
İçerdiği şiddet, uygunsuz dil, cinsellik ve çıplaklık dolayısıyla Motion Picture Association filmi R kategorisinde değerlendirmiştir. Dünyada 14 Nisan 2023’te vizyona giren film, Türkiye’de de 5 Mayıs’ta seyircilerle buluşacak.





ŞEYTANA SEMPATİ YOK


Kimilerinin Baş Şeytan Çıkarıcı, kimilerinin de Vatikan’ın Şeytan Çıkarcısı olarak andığı Rahip Gabriele Amorth, karanlığın içindeki binlerce kişiye ışık oldu. Şeytana karşı verilen savaşın ön cephesinde yer alarak Kilise adına binlerce Şeytan çıkarma ayini düzenleyen Rahip Amorth’un anılarını yazdığı iki kitap, ürkütücü anekdotların aktarıldığı bir hatıratın çok ötesine geçerek iblislerin insanlığı nasıl tehdit ettiğini anlatıyor.

Efsanevi Rahip Amorth’un üstlendiği bu zorlu mücadeleyi ilk defa beyaz perdeye taşıyan Şeytanın Düşmanı (The Pope’s Exorcsist) filminde, baş rolde Oscar® ödüllü Russell Crowe yer alıyor. 
Ünlü oyuncu, “Vatikan’da Baş Şeytan Çıkarıcı diye gerçek bir unvan var. 
Rahip Gabriele Amorth bu görevi 36 yıl boyunca yürüterek on binlerce Şeytan çıkarma ayininde yer almış bir insandı.” diyor. 
Yapımcı Doug Belgrad da "Bir işi binlerce kere yaparsanız o işi çok iyi yapmaya başlarsınız. Rahip Amorth’tan daha iyi bir Şeytan avcısı yoktu. İblislere karşı savaşımızda ona ihtiyacımız olacak. Yönetmen James Avery bu filmi iki güçlü avcı olan Rahip Amorth ve Şeytan arasındaki savaş olarak tanımlıyor.” diyor.

Rahip Amorth filmde güçlü dini inançlara sahip ve kararlı bir araştırmacı olarak portre ediliyor. Kaleme alınan kariyerindeki en inatçı iblislerden birini çıkarmaya çalışan rahip, Vatikan’ın tüm uyarılarına karşın yüzlerce yıldır saklanan bir gerçeği keşfederek çok daha büyük bir komployu ortaya çıkartıyor. 
“Güçlü inançları olduğu şüphesiz, ama aynı zamanda kendine özgü biri.” diyen Crowe, Rahip Amorth’u anlattığı sözlerine “Yalansız ve dürüst bir insan olmaya kararlı. İnsanlığın zayıflıklarından korkmuyor. İnsanları bütün zaafları ve tuhaflıklarıyla kabul ediyor. İşini de bu cesurca dürüstlüğü ile yapıyor.” diyerek devam ediyor.




Avery de Rahip Amorth’u, kendisiyle çelişiyormuş gibi görünse de aslında tamamen mantıklı inançları olan biri olarak tarif ediyor: İyi eğitimli, modern psikolojiye hakim bir şüpheci, ama aynı zamanda Allah’ın - ve de Şeytan’ın gücüne inanan bir insan. Avery, “Ben her şeyin %98’inin bilimle açıklanabileceğine inanıyorum. Ama açıklanamayan %2’lik bir kısım var. Biz de bu filmde bunu irdeliyoruz.” diyor.
“Birçok kişi ondan yardım istemeye geldi. O da gelenlerin çoğuna tıbbi ve psikolojik tedavi uyguladı. Yaşadıkları sıkıntının bir açıklaması vardı. Ama açıklayamadığı durumlar da oluyordu.” diyor Belgrad. “Bu tip olaylarda Şeytan’ın insanı gerçekten ele geçirdiğini, Şeytan’ın zayıf insanları ele geçirerek onları karanlık tarafa sürüklediğini gördü. Onun görevi de bu insanları ve ruhlarını kurtarmak, şeytani varlıkları defetmekti.”

Rahip Amorth, kendine has dürüstlüğünü, mizah anlayışını ve Kilise’nin en gizli ayinlerine dair derin bilgisini hatıralarını anlattığı iki kitaba aktardı: “An Exorcist Tells His Story (Bir Şeytan Çıkarıcı Hikayesini Anlatıyor)” ve “An Exorcist: More Stories (Bir Şeytan Çıkarıcı: Daha Fazla Hikaye)” en çok satanlar listesine girdi. 
Yapımcı Patrick Kaczmarek, Rahip Amorth 2016 yılında ölmeden önce bu çalışmaların telif hakkını almayı başarmıştı. 
Başka yapımcılar da Amorth’u hatıralarını filme aktarmak için ikna etmeye çalışmış ama başaramamıştı. Kaczmarek bunu “Bence Rahip Amorth benim samimiyetle inanan bir insan olduğumu gördüğü için onu ikna etmeyi başardım.” diyerek açıklıyor. 
“Yaptığımız görüşmelerde, eğer Rahip benimle çalışmayı kabul ederse Katolik Kilisesi’ne, dini sisteme ve onun şahsına herhangi bir saygısızlık yapmayacağıma ikna ettim.”
Kaczmarek sözlerine “Bu hatıralar, Rahip Amorth’un Şeytan çıkardığı yüzlerce hikaye, anekdot, gerçek olaylar içeren bir hazine. Anlatabileceğimiz hikayelerin ucu bucağı yoktu. Diğer yapımcı ortaklarımla birlikte bunu James Bond tarzında bir Şeytan Çıkarma filmi olarak gördük. Bu hatıra kitabında anlatılan hikayelerden böyle bir evren oluşturulabilir.” diyerek devam ediyor.

Yapımcı Jeff Katz da Şeytan çıkarma ayinini Vatikan’ın gözünden anlatmanın hikayeye yeni bir atmosfer kazandırdığını söylüyor ve “İnsanlar kapalı toplumlara ve Vatikan gibi güçlü şehir devletlere ilgi duyuyor. Kurumlarımıza ve güç sembollerine karşı ciddi şüphelerimiz var. Amorth gibi biri bu kurumdan çıkan asi bir karakter olarak görülüyor. Bu da ilgi çekiyor.” diyerek devam ediyor.

Yapımcılar, Amorth’un hikayelerinden yola çıkarak orijinal bir hikaye anlatması için senarist Michael Petroni’ye başvuruyor.
Kaczmarek "Michael’la kolay anlaştık. Şeytan çıkaranların yaşadığı evreni ve kullandığı dili biliyor. Katolik Şeytan çıkarıcıların işlerini yaparken kullandığı gerçek Latince duaları çok güzel işledi. Bu da senaryonun özgünlüğünü önemli derecede artırdı.” diyor. 
Kaczmarek ayrıca, senaristin klasik sıçratma taktiklerinin ötesinde gerçekten korkunç bir senaryo yazdığını söylüyor. “İblisin neden bu çocuğa ve ailesine saldırmak istediğini incelemek istedik. Daha büyük bir hedefi var mı? Bu durumda Rahip Amorth’un derinlemesine bir araştırma yapması, aynı iblisin görünmüş olabileceği daha önceki olaylar arasındaki bağlantıları kurarak bir sırrı ortaya çıkarması gerekecekti.” diyor.




Filmde, Rahip Amorth ve Daniel Zovatto’nun canlandırdığı çalışma arkadaşı Rahip Esquibel, Kastilya'daki eski St. Sebastian Manastırı'nı restore ederek yeni bir hayata başlamak isteyen bir ailenin çocuğunu ele geçiren bir iblisle mücadele ediyor. Crowe, “Filmde, manastırın Katolik Kilisesi’yle tarihi bir bağlantısı var. Orada meydana gelen bazı şeylerin üzeri örtülmüş. Bu olaylar Katolik Kilisesi’nin beklediği seviyede inanmayan herkesin cezalandırıldığı karanlık dönemlerde meydana gelmiş. Hepimiz bunun İspanya tarihine daha derinden bakmak için bir fırsat olduğunu düşündük.” diyor.

Yapımcılar filmi düşmüş meleklerin perspektifinden anlatıyor. Crowe bunu “İncil’de yer alan Lucifer ve düşmüş melek tasvirlerinden yola çıkıyor olması filmin temel noktalarından birini oluşturuyor. Nasıl Dünya’ya düşmüşler ve yeraltına kilitlenmişler. Yok mu olmuşlar? Rahiplerin neyle karşı karşıya olabileceklerini görmesi filmin en büyük yan hikayesini oluşturuyor.” diyerek anlatıyor.

Kendisi de bir Cizvit papazı olan Loyola Productions’ın kurucusu Edward Siebert, S.J. filme yürütücü yapımcı olarak katılıyor. Siebert her iki görevinde de amacının eğlendiren, bilgilendiren, ilham veren, dolayısıyla fark yaratan hikayeler anlatmak” olduğunu söylüyor.
Şeytan’n Düşmanı projesine de bu yüzden katıldığını söyleyen Siebert, “İyiyle kötünün mücadelesini anlatan hikayeler insanlık kadar eski olsa da Rahip Amorth’un Şeytan’la mücadele ederkenki eşsiz konumu bize anlatmaya değer bir hikaye veriyor. Bir film yapımcısı ve Cizvit papazı olarak Rahip Amorth’un hikayesinin telif haklarını alarak projeye şekil verme imtiyazına kavuştum.” diye açıklıyor.

Tabii Şeytanın Düşmanı, inançlı seyirciler için biraz farklı bir film. “Günümüz seyircisi klasik inanç öğretileri aktaran içeriklerin ötesindeki ana akım eğlence platformlarından da bir anlam çıkartabiliyor. Şeytanın Düşmanı filmi inancın en zorlu konularından birini işliyor. Günaha ve kötülüğe ışık tuttuğumuzda geçmişteki ve şimdiki kendi acılarımızın yansımasını görürüz. Filmdeki iblislerin yaptıkları aşırı ve abartılı görünebilir ama kendi içimizdeki rahatsızlıkların ve kötülüğün bizi ele geçirme olasılığı var. Ben her zaman duanın gücünün, iblislerin tanımlanmasının, günahların bağışlanmasının ve kötülüğü fethetmenin inancın merkezi olduğunu düşünmüşümdür. Düşmanın yenildiği her hikaye umut hikayesidir.” diye açıklıyor.

Yazar Spiliotopoulos, başrolde Dwayne Johnson’ın yer aldığı 2014 yapımı Hercules filmini de kaleme almıştı. 2016 yılında Pamuk Prenses evrenine dönerek başrollerinde Chris Hemsworth, Charlize Theron, Emily Blunt ve Jessica Chastain’in yer aldığı Pamuk Prenses ve Avcı 2: Kış Savaşı filminin yazarları arasına katıldı. 
2017 yılında başrollerde Emma Watson ve Dan Stevens’ın yer aldığı Disney’in rekor kıran yapımı Güzel ve Çirkin’in yazarlarından biri oldu. Bu film dünya çapında 1,2 milyar dolardan fazla hasılat elde etmişti. 
Spiliotopoulos 2019 yılında Elizabeth Banks’in yeniden hayata geçirdiği Charlie’nin Melekleri filminin yazar ekibine girdi. 2021 yılında The Unholy filmiyle ilk defa yönetmenlik sandalyesine oturdu. James Herbert’in “Shrine” romanından esinlenen, yapımcılığını Sam Raimi’nin yaptığı film Sony/Screen Gems’e büyük başarı getirdi. Yine 2021 yılında Paramount için G.I Joe’nun efsanevi sessiz ninjasının çıkış hikayesinin anlatıldığı Snake Eyes’ın yazarlarından biri oldu. 
Atina, Yunanistan’da doğan Spiliotopoulos Los Angeles’ta yaşıyor


Filmin mmknmrtb notu:   47   /100