15.5.16

Ece Temelkuran 'Étonnants Voyageurs'de konuk yazar!.



Ece Temelkuran, Saint-Malo’da bu yıl 27.’si düzenlenen ‘Étonnants Voyageurs’ (Şaşırtıcı Yolcular) festivalinin konuk yazarlarından.

Kırktan fazla ülkeden 250 yazarın katıldığı festival süresince düzenlenecek tartışma ve okumaların genel çerçevesini dünya gündemindeki konular oluşturuyor.

Sosyolojik açıdan insanların zihnini meşgul eden meseleler dünyanın dört bir yanından gelen yazarlarla tartışılacak.

Ece Temelkuran’ın 2016’nın Mart ayında Fransa’da Editions JC Lattes yayınevi tarafından Fransızca olarak “À quoi bon la révolution si je ne peux danser” başlığıyla basılan kitabı (Düğümlere Üfleyen Kadınlar, Everest Yayınları, 2013) yazarı festivalde temsil eden kitabı olacak.*

Yazar kitabını ve yazma serüvenini şu cümlelerle ifade ediyor:


 “Önce kitapları yazmak için yola çıkıyorum. Bütün kitaplarını yollarda yazan yazarlardanım ben. Sonra kitaplar uzak ülkelerde yayınlandıkça bir kere daha yolculuğa çıkıyorum. Yazma aşamasında kitaplar beni takip ediyor, kitaplar basıldıktan sonra ben onların peşine düşüyorum. Tuhaf şey, belki de bu sebeple kitaplarımı imzalarken bütün dillerde “İyi yolculuklar” yazıyorum okurlara. Bu yüzden “şaşırtıcı yolcular” için düzenlenen bu festivale katılmak önemli benim için. Çünkü belki de yazar olmaktan çok yolcuyum. Şimdi Saint Malo’ya doğru, yolun neden büyülü olduğunu anlatmaya gidiyorum. Eski zamanlarda kadınların neden ipleri düğümleyip onlara üfleyerek nasıl ve neden büyü yaptığını anlattığım bir kitabın peşinden. Düğümlere Üfleyen Kadınlar’ın peşinden...”

Dünya edebiyatının etki alanını görünür kılmayı amaçlayan festivalin söyleşi, sergi ve film gösterimlerinin de yer aldığı programında, Ece Temelkuran “Türkiye, Batı ve Doğu’nun Kavşağı” ve “Edebiyat ne yapabilir?” adlı tartışmalarda konuşmacı olacak.



* “Women Who Blow on Knots” (Parthian Books, 2017) başlığıyla İngiltere’de yayımlanacak olan kitap PEN Çeviri Ödülü’nü aldı.