24.10.15

Öyle Ya da Böyle :: Her Yol Mübah



Hakan ve Mehmet, üniversitede tiyatro-yazarlık bölümü okumuş iki arkadaştır. 
Kan bağı bulunmayan iki kardeş, yoldaş ve sırdaş da denebilir. 
Öğrencilik yıllarında idealist davranan bu gençler, mezun olup da hayatın gerçekleriyle yüzleşince, ideallerinden neredeyse vazgeçmek zorunda kalırlar. 

Ancak bir şekilde kendilerini ispatlamak adına dizi film işine girişirler. 
Bu arada Mehmet bir yandan da büyük aşkı Peri ile yeniden birleşmek peşindedir. 
İşler arap saçına döndüğünde azimle yolun sonuna kadar gitmeyi göze alabilecekler mi?

Daha önce hiç bir başarıya ulaşmamış bir yapım şirketinin sahibi olan Zeki, Hakan ve Mehmet’in projelerini satmaya çalışıyordur. 

Ancak ikilinin romanını uyarladığı İhsan Salih Taşova, eskimiş bir edebiyatçıdır, onu tekrar gündeme getirecek, önemini artıracak bir olay yaşanması gerekmektedir. 

Eğer böyle bir durum yaşanırsa mesela “Taşova ölürse” eserleri yeniden kıymete binecek ve Hakan ile Mehmet’in uyarlamaları çok daha kolay alıcı bulacaktır. 

Karar verilir, Taşova ölmek zorundadır! 
Ve Macera başlar.




Mesela bu macera gibi- bazı şeyler hiç başlamasa, sadece bir fikir olarak kalsa -zaten her geçen gün biraz daha illallah çektiren- şu hayat, sanırım daha katlanılır bir hale gelebilecektir; öyle değil mi sayın seyirciler?.

Baş rollerden Hakan'ı canlandıran -nispeten- genç oyunculardan Ferit Kaya ile dahil olduğu her filme bi şekilde damgasını vuran Selim Erdoğan'ın iyi oyunculukları dışında, bu filmin göze çarpan herhangi bir özelliğini sayamayacağım..


Ha.. yine de takdir edilebilecek bir yanı yok mu bu filmin; var:

Okumuş etmiş, hatta tiyatro ve sinemayla uğraşmaya başlayarak, birer kültür - sanat adamı adayı olmuş gençlerin, bir an önce yırtmak, parasızlıktan kurtulmak için önlerinde sadece iki seçenek bulunduğunu, bunların da; ya birbirlerini kazıklamaktan, diğerinin üstüne basarak onu aşmaktan ya da ucu cinayete kadar varacak suçlara bulaşmaktan ibaret olduğunu, gülüp eğlenerek anlatan Öyle Ya da Böyle'yi, millet olarak sonunda ne hale geldiğimizi açıkça bize gösterdiği için takdir ediyorum efenim..


Sadece gençler değil tabi, onlara canla başla yardımcı olmaya çalışan, 'Her yol mübah' anlayışlı büyüklerimiz de olaya katılır..

Aşağı yukarı- hepsi amatör hatta 'masum' birer çete üyesi olan kahramanlarımızın yaptıkları acemice planlara, profesyonel çetelerin de dahil olmasıyla ortaya çıkacak bir sürü 'komikli' durumun, biz seyircileri kahkahaya boğacakları düşünülmüştür..

Doğrusunu söylemek gerekirse beni hiç boğamadı ama, belli mi olur hiç, belki sizleri boğabilir..
Buyrun boğulun..



Öyle ya da Böyle

Yönetmen: Alper Kaya
Senaryo: Emrah Aktürk
Oyuncular: Serhat Osman Karagöz, Ferit Kaya, Şeyma Korkmaz, Reha Özcan, Selim Erdoğan, Erdal Tosun
Yapım: 2015, Türkiye, 94'

1.5 / 5