6.10.15

'Dünyada Bir Köşe Festivali' haftaya başlıyor!.



14-28 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da ilk kez gerçekleşecek olan Dünyada Bir Köşe Festivali dans, tiyatro ve müzik gösterilerinden oluşan, yakın coğrafyalarda üretim yapan ancak birbirinin işlerini izleme, tecrübe etme ve aynı sahneyi paylaşarak diyalog geliştirme şansı bulamayan sanatçıları bir araya getiriyor.

Festival Tanıtım Partisi ve ardından MavaRoz konseri, 8 Ekim Perşembe akşamı saat 20.00’da Kargart’ta olacak.

Festivalin yapımcılığını performans sanatları alanındaki yenilikçi çalışmalara ev sahipliği yapan Kadıköy Yeldeğirmeni’ndeki sanatçı kolektifi Köşe üstleniyor.

Festival özellikle hegemonya, şiddet ve toplumsal cinsiyet konuları üzerine düşünen, bireysel olanla siyasi olanın çatışmasını araştıran özgün çalışmalardan oluşan bir seçki sunuyor.

Bu yıl ilki gerçekleşecek olan festival şu sorudan hareketle yola çıkıyor: ‘Sanatsal tecrübelerimiz dünyada neyin mümkün olduğuna dair hayal gücümüzü nasıl dönüştürüyor?’

Türkiye ve yakın komşularından oluşan ve günümüzde birçok ‘sorun’la anılan bu  coğrafyadaki ülkelerin halklarının birbirleriyle iletişimi büyük ölçüde siyasetin hegemonyası altında gerçekleşiyor.
Bu ülkelerin sanatçıları, Dünyada Bir Köşe’nin sunmak istediği türde platformlar ile farklı iletişim kanalları oluşturup sanat üzerinden hem birbirlerini hem de ülkelerini yeniden tanıma olanağına sahip olabilirler.


Festival kapsamında ülkemizde çalışmalarını sürdüren genç Türk, Kürt, Ermeni ve Arap sanatçıların yanı sıra komşu ülkelerden sanatçıların gösterilerine ve Residency bölümünde ise 1 ay süreyle İstanbul’da çalışıp iş üretecek sanatçıların gösterilerine yer vereceğiz.

Ayrıca Kamera Burada: Suriye’den Kısalar adlı bölümde Kadıköy’deki çeşitli mekanlarda Suriye’den Bidayyat adlı kurumun yapımcılığını üstlendiği çeşitli sanatçıların kısa video ve belgesel filmleri sergilenecek.

2 hafta boyunca tam 15 farklı performans Kadıköy ve Beyoğlu’ndaki 12 farklı mekanda İstanbullularla buluşacak.

Festivaldeki her performansın prömiyerinin ardından sanatçıların katılacağı soru-cevap seansları gerçekleşecek.

Biletler 

https://www.kweekweek.com/koseyeldegirmeni, www.acornerintheworld.com ve Atölye Hangart gişesinden satışa çıkacak.




Program

14 Ekim Çarşamba 19.00 Kamera Burada: Suriye’den Kısalar Açılış Kokteyli, Halka Sanat
20.30 Blade Bones ve Açılış Partisi, Kargart, Kadıköy
15 Ekim Perşembe 20.30 Room, St. Joseph Fransız Lisesi, Moda
16 Ekim Cuma 18.00 The Maids, Çatı/TAL, Tophane
17 Ekim Cumartesi 20.00 The Maids, Çatı/TAL, Tophane
21.00 Medz Bazar Konser, Club Quartier, Moda
18 Ekim Pazar 21.00 No Border Konser, Yeldeğirmeni Sanat, Kadıköy
19 Ekim Pazartesi 20.00 A Boy and His Dog, Kadıköy Terminal
20 Ekim Salı 20.00 A Boy and His Dog, Kadıköy Terminal
21 Ekim Çarşamba 20.00 4 Kapı 40 Makam, Kadıköy Theatron
21.30 Şop (İz) Konser, Kargart, Kadıköy
22 Ekim Perşembe 20.00 A Lover of the Same Fall, Kargart
23 Ekim Cuma 20.00 DI TUWALETÊ DE, Kadıköy Theatron
24 Ekim Cumartesi 20.00 Images: Containers as Social Landscapes, Kadıköy Theatron
25 Ekim Pazar 11.00 Pazar Sohbetleri, Kadıköy Theatron
26 Ekim Pazartesi 21.00 Saba Barada Konser, Kargart
27 Ekim Salı 20.00 Vomank Konser, Yeldeğirmeni Sanat, Kadıköy
28 Ekim Çarşamba 20.00 Kurtuluş’ta Oturuyorum ve Kapanış Kokteyli, Moda Aramyan Derneği


Kamera Burada: Suriye’den Kısalar, festival süresince Halka Sanat, Atölye Hangart, Art Here İstanbul ve diğer festival mekanlarında izlenebilecek.


Türkiye prömiyerleri: 

Festivale Türkiye dışından katılan sanatçıların daha önce prömiyeri yapılmış işlerinin Türkiye prömiyerleri.
Room - Mia Habis / Maqamat Dans Tiyatrosu (Lübnan)
BIPOD-Beirut International Platform of Dance’in genel sanat yönetmeni Mia Habis’in projesi Room, dansçının piyanist Cynthia Zaven ve baterist Øyvind Skarbø ile kurduğu performatif bir diyalog.
15 Ekim Perşembe 20.30 St. Joseph Fransız Lisesi, Moda



Dünya prömiyerleri: 

Prova ve hazırlık süreci Köşe’nin düzenlediği residency programı çerçevesinde gerçekleşen veya festival için özel olarak hazırlanan performans işlerinin prömiyerleri. Bu kategoride çeşitli ülkelerden sanatçılar birlikte çalışma olanağı bulacak.

Kostis Kallivretakis, (Yunanistan)
A Boy and His Dog
Kallivretakis aralarında Yunanistan Ulusal Tiyatrosu ve Atina Festivali’nın bulunduğu birçok kurumda tiyatro çalışmaları yaptı. Halen Berlin’de yaşayan sanatçı önce Ballhaus Naunynstraße ve halen Maxim Gorki Tiyatrosu’nda oyuncu olarak çalışmalarını sürdürüyor.
A Boy and His Dog, Harlan Ellison’un Nebula ödüllü aynı adlı apokaliptik romanından uyarlanan, Yunanlı bir çocuğun ağzından gelecekte anlatılan bir hatıra. Kallivretakis, Kadıköy Terminal’de gerçekleştireceği 1 aylık residency sonunda iki gösterim gerçekleştirecek.
19 ve 20 Ekim 20.00 Kadıköy Terminal Sahnesi

Vahid  Evazzadeh / The Counter Institute (İran)
The Maids
Ödüllü bir film ve tiyatro yönetmeni olan Evazzadeh, uluslararası alanda kültürel, sanatsal ve sosyal projeler yürütüyor. Sanatçı, uluslararası projesi The Maids’in İstanbul ayağında Çatı/TAL ortak mekanında İstanbul’dan sanatçılarla 3 haftalık bir residency ve iki sunum gerçekleştirecek.
Sanatçı ayrıca 30 Eylül-4 Ekim arasında Çatı/TAL ortak mekanında gerçekleştireceği atölye çalışmasında İstanbullu sanatçılarla oyuncu eğitim metodunu paylaşacak.
16 Ekim 20.00 Çatı/TAL ortak mekan, Tophane
17 Ekim 18.00 Çatı/TAL ortak mekan, Tophane

Aylwyn Walsh, Zoe Malta, Myrto Tsilimpounidi (Yunanistan, Güney Afrika)
Images: Containers as Social Landscapes
Fotoğraf, film ve performansı buluşturan bu iş göçün ve neoliberal krizin etkilerini bir yaşam alanı olarak konteynerler üzerinden Avrupa bağlamında araştırıyor.
24 Ekim Cumartesi 20.00, Kadıköy Theatron

Mihran Tomasyan, Saro Usta, (Türkiye)
Kurtuluş’ta Oturuyorum
Çıplak Ayaklar Kumpanyası kurucularından Tomasyan Ermeni müzisyen Saro Usta ile kaset kayıtları, arşiv sesleri, bükülen ve klişeleşmiş şarkılar, belki halaylar, biraz da canlı müzik ve dans eşliğinde bir performans gerçekleştirecek.
28 Ekim Çarşamba 20.00 Moda Aramyan Derneği

Mirza Metin, (Türkiye)
DI TUWALETÊ DE
İstanbul’un önde gelen Kürtçe tiyatro yapan ekiplerinden DestAR’ın ve Şermola Performans’ın kurucularından olan Metin Rênas Jiyan’ın DI TUWALETÊ DE metninin uyarlamasını ilk kez festivalde sergileyecek.
23 Ekim Cuma 20.00 Kadıköy Theatron

Zinnure Türe,  Lidia Cangiano (Türkiye, İtalya)
Blade Bones
Köşe ekibinden Zinnure Türe, Berlin’de yaşayan İtalyan sanatçı Cangiano ile birlikte gerçekleştirecekleri performans erotizm, beden ve mekan arasındaki ilişkiyi sorguluyor.
14 Ekim Çarşamba 20.00 Kargart, Kadıköy

Onur Karaoğlu/Studio 4 Istanbul
A Lover of the Same Fall
Studio 4 Istanbul’un ve Köşe’nin kurucularından Onur Karaoğlu, Norveç Büyükelçiliği’nin desteğiyle gerçekleştirdiği projesi, Suriye’de aşırı dinciler tarafından çatıdan atılarak öldürülen eşcinsel bireylerden yola çıkarak aşkı, şiddeti ve ayrılığı düşünen şiirsel bir araştırma.
22 Ekim Perşembe 20.00 Kargart, Kadıköy.

Yeşim Coşkun/Mezopotamya Dans (Türkiye)
4 Kapı 40 Makam
Projelerinde Kürt destanlarını, kimlik ve kadın sorunları gibi güncel konuları almaya özen gösteren ekibin 4 Kapı 40 Makam projesi, Alevi ve Kürt kimliklerinden yola çıkan bir hissiyat ve ruh arayışının tezahürü.
21 Ekim Çarşamba 20.00, Kadıköy Theatron




Konserler 

İstanbul’da ve çeşitli ülkelerde yaşayan müzisyenlerin konserleri.

Collectif Medz Bazar (Fransa)
Paris’li grup Medz Bazar Ermeni, Türk, Fransız ve Amerikalı müzisyenlerden oluşan topluluk Anadolu, Balkan, Kafkas ve Ortadoğu türkülerinden ve müziklerinden esinlenen bir repertuvar sunacak.
17 Ekim Cumartesi 21.00 Club Quartier, Moda

Wassim Muqdad/Saba Barada (Suriye)
Adını Şam’daki Barada nehrinden alan ve Saba Barada (Barada Nefesi) Gaziantep’te yaşayan Suriyeli ud sanatçıları Wassim Muqdad, Alharith Alsaleh Alabid ve perküsyonist Maher Kat’tan oluşuyor.
26 Ekim Pazartesi 21.00 Kargart, Kadıköy

Bahram Deyjour/No Border (İran-Suriye)
İranlı ney sanatçısı ve perküsyonist Bahram Deyjour’un liderliğindeki No Border İran, Suriye ve Türkiye’li sanatçıları bir araya getiriyor.
18 Ekim Pazar 20.00 Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Kadıköy

Şop (İz) Projesi: Serhat Kural-Ruken Yilmaz-Nurhak Kilagoz (Türkiye)
Serhat Kural ve Ruken Yılmaz'ın yorumları ve aranjör ve besteci Nurhak Kılagöz'ün düzenlemeleri ile Kürt müziğinin geleneksel formları günümüz normları ile buluşup çağdaş bir perspektif oluşturuyor.
21 Ekim Çarşamba 21.30 Kargart, Kadıköy

Vomank (Türkiye)
Vomank (Kimileri), bu coğrafyada çok iyi bilinen ve farklı dillerde de söylenen geleneksel ezgilerden Ermeni müziğinin önemli müzisyenlerinden eserlere, Tanyel Varujan gibi şairlerin şiirleri üzerine yapılan beste çalışmaları ve söz – müziği Vomank’a ait olan Türkçe ve Ermenice özgün eserlere geniş bir repertuar yelpazesi sunuyor.
27 Ekim Salı 21.00 Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

Pazar Sohbetleri
25 Ekim Pazar tüm gün boyunca festival sanatçılarının yanı sıra İstanbul’dan çeşitli sanatçı ve akademisyenlerin katılacağı panel ve söyleşiler Kadıköy Theatron’da olacak. Program 30 Eylül’de web sitemizden (www.acornerintheworld.com) duyurulacak.

Sponsor Destekleri
Kadıköy Belediyesi
İstanbul Fransız Kültür Merkezi

Ortak Kurumlar
Çatı Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği /TAL
Kargart
Atölye Hangart
Kadıköy Theatron
Club Quartier
Halka Sanat
Hamiş Suriye Kültür Evi
Bidayyat
Kadıköy Terminal Sahnesi
Moda Aramyan Derneği
St. Joseph Fransız Lisesi