17.5.11

Devrimden Sonra :: Başka Bir Türkiye Mümkün


Hemen söylemeliyim ki izlediğimiz 'basın gösterimi' kopyası, bir filmin belki de olabilecek en kötü hâliydi..

Bir filmi oluşturan her unsuru ayrıntısıyla görüp de okuyucusuna anlatacak, tanıtacak bir sinema yazarına -aslında- eldeki filmin en iyi duruma getirilmiş kopyasının gösterilmesi gerekmez mi?.

Tüm filmi, kadrajın tamamını kaplayan ve âdeta beynime kazılan 'BAKANLIK KOPYASI' yazısıyla göz göze vaziyette ve de ses miksajı yapılmadığından, müziğin altında kalarak hiç duyulmayan sözleri tahmin ederek izledim..

Üstelik -sanırım- final sekansına girmeden takılan DVD, zaten yarım yamalak süren gösterimin tepesine bir de tüy dikiverdi..

'Film sona ermeden' sinemadan çıkmış olmanın verdiği tuhaf ruh haliyle, Kadıköy'ün yağmur çisentili sokaklarında kös kös yürürken düşündüm: Şu devrimi bizim nesil -hem de en müsait şartlarda- gerçekleştiremedi zamanında, bu gençler de pek hevesli, belki gün gelir iyi bir 'devrimci film' çekerler ve sunarlar ama, bu ülkede öyle devrim mevrim olmaz kardeşim!



Evet.. Devrim -bencileyin- 'gönülden isteyen ama aksine düşünen'lere rağmen Türkiye'de gerçekleşmiş, devrim komiteleri, köylerde ve kentlerde ve de her alandaki kökten değişimleri sağlayacak çalışmalara başlamıştır..

Devrimden Habersiz Halk

Mustafa Kenan Aybastı'nın yazdığı ve yönettiği film, bu değişimlerin, her katmandan ülke insanının hayatını nasıl etkileyeceğini birbirinden bağımsız bir dizi hikâyeyle anlatmaya çalışıyor..

Fabrikaların kamulaştırılması ve özel teşebbüslerin 'genelleştirilmesi' ile ülkeden kaçmaya çalışan patronlar; toprak ağalarının sonunu getirecek reformlar sonucunda sevdiceğine kavuşabilecek köyün fakir delikanlısı; Nato ve ABD'yle ipleri koparmış bir devlet ve ordusu; herkesin oturduğu evin sahibi olmasıyla ev sahibi derdinden kurtulan kiracılar; devletin tamamen ücretsiz karşıladığı sağlık, eğitim, elektrik, su, gaz ve ulaşım hizmetleri karşısında mutlu ama aklı karışık vatandaşlar.




Bu sosyalist devrimin nasıl ve hangi aşamalarla gerçekleştiğine dair hemen hiçbir ipucu vermeyen filmin ortaya koyduğu atmosferde de, -boru değil ki bu- koskoca bir devrim geçirmiş ülkeden, zerre eser yoktur..
Tamam, film devrimin yapılma aşamasını göstermemeyi tercih etmiş olabilir.. Lâkin, ülke böyle bir aşamadan da geçmiş olmalı zâhir..

Halkın tamamen bilinçsiz, olan bitenden habersiz, kendisi için oluşturulmuş muazzam hizmetlere bile eblehçe bakar hâlinden anlaşıldığı üzre bu devrim bir halk hareketiyle falan yapılmamış -resmen- tepeden inme bir darbeyle gerçekleşmiş olmalı..
Âdeta, 'Ergenekoncular komünist olsaydılar ve yakalanıp da Silivri'ye konmadan önce şu darbeyi patlatsalardı' fantazyası..

Komünistler İktidara

Hadi -dünyanın sonu geldi- komünistlerimiz seçimle iktidara geldiler desek, her türlü muhalif ortada konuşup duruyor ama onlara oy veren milyonlarca seçmenden eser yok..
Yoksa, yönetmen burada seyirciye, "Rüyadasınız, sakın uyanmayın!" mı demek istiyor?.




Şanlı bir devrimi idrak etmiş ülkenin bütün komünist kitlesi, bugün de sokaklarda halkı bilinçlendirerek bildiri dağıtan gençlerden ve TKP'ye falan oy veren bir avuç insandan ibaretmiş gibi..
Zaten filmde de, aynı gençler, aynı caddelerde, etraflarında yürüyerek yüzlerine bile bakmayan 'nankör' halka nutuk atmaya devrimden sonra da aynen devam ediyor..
Yahu artık iktidara geldiniz, bütün devlet dairelerine, bütün tarlalara, fabrikalara girdiniz de şu 'kıçı kırık' radyo ve televizyonlara mı giremediniz de hâlâ sokaklarda bağırıp duruyorsunuz?.

Olumsuz gösterim şartlarından tamamen bağımsız olarak baktığımızda- Devrimden Sonra, bizi de heyecanlandıran iddiasına hiç yakışmayan; asıl vurgulanması gereken hususları es geçen, -ücretsiz hâle getirildiği için artık elektrik, su ücreti falan ödemeyecek yaşlı teyzenin şaşkınlığı gibi- çabucak geçildiğinde anlatımı hiç de aksatmayacak ayrıntıları uzattıkça uzatan; her fırsatta durmadan bildiri okuyarak, 'sinema filmi' görmeye gelenleri bunaltan bir film..
Keşke tek kusuru 'didaktiklik' olaymış..


Devrimden Sonra


Yönetmen: Mustafa Kenan Aybastı
Senaryo: Mustafa Kenan Aybastı
Oyuncular: Fırat Tanış, Levent Ülgen, Menderes Samancılar, Şerif Sezer, Cezmi Baskın
Yapım: 2011, Türkiye


(İşbu yazının bir kısmı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)