Tamamı yapay zekâ ile üretilen ilk uzun metrajlı belgesel film olan Gerçek Ötesi / Post Truth, gerçek dünya hakkında sahte bir film.
Onlarca yıla yayılan bir anlatı zinciri kuran film, hakikat ve gerçeklik kavramlarının değerini yitirdiği bir dünyaya nasıl dönüştüğümüzü inceliyor.
Teknolojiyle kurduğumuz ilişkiyi sorgularken, izleyiciyi kendi gerçeklik algısını yeniden düşünmeye davet ediyor.
Enformasyon bombardımanı altında yaşadığımız, artık gerçeğin değil onun kopyalarının hüküm sürdüğü bir çağı kendi üslubuyla belgeliyor.
Eserleriyle yurtdışında büyük çıkış yakalayan öncü yapay zekâ sanatçısı Alkan Avcıoğlu tarafından yaratılan Gerçek Ötesi’nin 15 aydan fazla süren yapım sürecinde 200.000 saniyeyi aşan, 55 saatten fazla görüntü havuzu oluşturuldu.
Görüntülerin yanı sıra, ses tasarımı, müziği ve anlatıcısı tamamen yapay zekâ araçlarıyla üretilen film, hikâye anlatımında yeni bir çağın başlangıcını işaret eden bir dönüm noktası niteliği taşıyor.
Sinema Tarihinde Bir İlk
Deadline ve Bangpremier gibi yabancı basın kaynaklarında haberleri çıkan film, dünyada vizyona giren ilk yapay zeka filmi olma özelliğiyle yurtdışında da büyük ilgi uyandırmaya devam ediyor.
Yönetmen Alkan Avcıoğlu, filmin yapım ve yazım sürecinde yurtdışında Vikki Bardot ismi ile tanınan sanatçı Gizem Avcıoğlu ile birlikte çalıştı.
2 yıla yakın bir süreçte kaleme aldıkları senaryo, bol göndermeli metinlerarası bir yapıya sahip ve Tarkovsky, Godard, Carpenter, Carax gibi ustalara referanslarla anlatısını katmanlı bir yapıya dönüştürüyor.
Avcıoğlu, ilk sinema filminde yaşadığımız gerçekliği sorgularken, enformasyon bombardımanı altındaki çağımızın üslubunu bilinçli biçimde sinemasına yansıtıyor.
İlk gösterimini Sakıp Sabancı Müzesi Açık Hava Sineması’nda gerçekleştiren film, izleyicilere benzersiz bir deneyim sunarak son derece olumlu eleştiriler aldı ve final sahnesiyle geniş yankı uyandırdı.
Türkiye’nin dört bir yanında hem sinema hem teknoloji meraklıları, hikaye anlatımında şimdiden bir kilometre taşı haline gelen filmin gösterimi için gün sayıyor.
Geçmiş kariyerinde film eleştirmenliği ve film alımları gibi sinema sektörünün çeşitli alanlarında çalışmış olan Avcıoğlu, 2022 yılında yapay zeka ile sanat üretimine başlamıştı.
Gerçeklik algısıyla oynayan eserleriyle kısa sürede dünya çapında tanınır hale gelen Avcıoğlu, geleneksel sanat fuarlarında sergilenen ilk yapay zekâ sanatçılarından biri oldu.
2025 yılında Christie’s açık arttırmasına davet edildi ve son olarak 40 yılı aşan kariyeriyle efsaneleşen fotoğrafçı Edward Burtynsky ile Eylül ayında New York’ta sergilenecek olan ortak bir koleksiyon hazırladı.
Yönetmen: Alkan Avcıoğlu
Ülke: Türkiye
Dağıtım: Başka Sinema
Yapım: Spongeworthy Studio
Süre: 102’
2025 | Belgesel | İngilizce; Türkçe altyazılı
Filmin mmknmrtb notu: 80 /100